Вирощування часнику не вимагає таких зусиль, як, наприклад, вирощування томатів, зазвичай дає хороший врожай. Але важливо не лише виростити часник, а й вчасно та правильно його викопати.
Якщо момент втрачено, головки часнику розпадатимуться на часточки, смакові якості погіршаться, та й зберігатиметься він погано. Лише в разі своєчасного збирання часнику вдасться зберегти голівки до нового врожаю.
Збирання часнику залежить від кліматичних умов, погоди, типу часнику та сорту.
Ранньостиглі сорти часнику готові до збирання через 85-95 днів після появи паростків, а пізньостиглі — через 100-110 днів.
Озимий часник, який садять восени, в Україні викопують від середини липня до початку серпня. Ярий часник, посаджений весною, викопують у другій половині серпня — в середині вересня.
Щоб точніше визначитися, коли можна викопувати часник, потрібно орієнтуватися на певні ознаки.
Залишити для контролю кілька стрілок та спостерігати за насіннєвою коробочкою. Якщо квітконос розпрямився, коробочка луснула і видно фіолетове насіння, настав час збирання часнику.
Нижні пера у рослини повністю висохли, а верхні стебла почали жовтіти.
Підкопати рослину — якщо колір коріння змінився з яскраво-білого на світло-сірий, почав засихати, а лусочки стали сухими, фіолетового або білого кольору.
Стрілок у ярого часнику немає, тому орієнтуватися потрібно насамперед за листям, якщо воно пожовтіло.
Можна викопати кілька головок, щоб переконатися в їхній зрілості.
Бадилля дозрілого часнику схиляється до землі.
Коренева шийка висихає, головки міцні, вкриті напівсухою лускою у 3 шари.
Часникові часточки відокремлюються та легко очищаються від лушпиння.
Щоб часник краще зберігався, його потрібно правильно викопати та добре просушити.
За один, півтора тижня до збирання часнику припинити поливати грядки.
Викопувати в сухий день, вранці або ввечері, щоб сонце не пересушило головки.
Щоб не пошкодити головку, підкопувати часник краще вилами, а не лопатою.
Перезрілі й пошкоджені головки погано зберігатимуться, тому їх потрібно використовувати в першу чергу. Не підходять для тривалого зберігання головки, які розпалися на часточки.
Викопаний часник на 7-10 днів залишити в добре провітрюваному приміщенні для просушування.
Після висушування обрізати стебло, залишивши шийку довжиною близько 10 см та коріння.