Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Як зрозуміти, що часник дозрів і потрібно його викопувати: не пропустіть термінів

Як зрозуміти, що часник дозрів і потрібно його викопувати: не пропустіть термінів
ТСН • 0 переглядів • 1 хв читання

Вирощування часнику не вимагає таких зусиль, як, наприклад, вирощування томатів, зазвичай дає хороший врожай. Але важливо не лише виростити часник, а й вчасно та правильно його викопати.

Якщо момент втрачено, головки часнику розпадатимуться на часточки, смакові якості погіршаться, та й зберігатиметься він погано. Лише в разі своєчасного збирання часнику вдасться зберегти голівки до нового врожаю.

Збирання часнику залежить від кліматичних умов, погоди, типу часнику та сорту.

Ранньостиглі сорти часнику готові до збирання через 85-95 днів після появи паростків, а пізньостиглі — через 100-110 днів.

Озимий часник, який садять восени, в Україні викопують від середини липня до початку серпня. Ярий часник, посаджений весною, викопують у другій половині серпня — в середині вересня.

Щоб точніше визначитися, коли можна викопувати часник, потрібно орієнтуватися на певні ознаки.

Залишити для контролю кілька стрілок та спостерігати за насіннєвою коробочкою. Якщо квітконос розпрямився, коробочка луснула і видно фіолетове насіння, настав час збирання часнику.

Нижні пера у рослини повністю висохли, а верхні стебла почали жовтіти.

Підкопати рослину — якщо колір коріння змінився з яскраво-білого на світло-сірий, почав засихати, а лусочки стали сухими, фіолетового або білого кольору.

Стрілок у ярого часнику немає, тому орієнтуватися потрібно насамперед за листям, якщо воно пожовтіло.

Можна викопати кілька головок, щоб переконатися в їхній зрілості.

Бадилля дозрілого часнику схиляється до землі.

Коренева шийка висихає, головки міцні, вкриті напівсухою лускою у 3 шари.

Часникові часточки відокремлюються та легко очищаються від лушпиння.

Щоб часник краще зберігався, його потрібно правильно викопати та добре просушити.

За один, півтора тижня до збирання часнику припинити поливати грядки.

Викопувати в сухий день, вранці або ввечері, щоб сонце не пересушило головки.

Щоб не пошкодити головку, підкопувати часник краще вилами, а не лопатою.

Перезрілі й пошкоджені головки погано зберігатимуться, тому їх потрібно використовувати в першу чергу. Не підходять для тривалого зберігання головки, які розпалися на часточки.

Викопаний часник на 7-10 днів залишити в добре провітрюваному приміщенні для просушування.

Після висушування обрізати стебло, залишивши шийку довжиною близько 10 см та коріння.

0