З настанням літа полиці ринків і супермаркетів наповнюються свіжою зеленню, соковитими коренеплодами й хрусткими овочами. На городах, присадибних ділянках, дачах також радують око петрушка, кріп, шпинат, салат, редиска тощо. Багато хто сприймає їх просто як «салатик до шашлика». А дарма, каже дієтолог Андрій Маковецький, бо саме літо – це час, коли їжа може лікувати краще за пігулки.
«Петрушка, кріп, базилік, рукола, кінза, м’ята – це не просто ароматні добавки. Зелень – це справжні природні адаптогени та протизапальні агенти», – каже дієтолог.
Варто знати: чим інтенсивніший аромат зелені, тим більше в ній ефірних олій, а отже, і користі.
Цей скромний овоч варто вважати українським суперфудом. У редисці містяться:
Хочете зменшити набряки та важкість після солодкого? Додайте до обіду салат із редиски, огірка й кропу.
Організм людини влітку не потребує важкої їжі. Підвищена температура змінює метаболізм: апетит знижується, тіло виводить токсини через піт.
Не забувайте, що кишківник – це наш другий мозок. Їжа, багата на клітковину, ферменти та антиоксиданти, впливає на настрій, енергію та якість сну.
Із сезонних продуктів зараз особливо корисні:
«Літо – це золотий час для оновлення організму. Їжте те, що росте поряд, підтримуйте тіло рухом і водою, і пам’ятайте: найкращий детокс – це зелень, редис і спокій у голові», – каже дієтолог.
Ці страви і смачні, і корисні. І приготувати їх легко, бо усі інгредієнти влітку є доступні.
Це українська класика в сучасному виконанні – хрусткий, легкий, свіжий, з легким пряним акцентом. Ідеально підходить на сніданок або легкий обід.
Редиску та огірок наріжте тонкими кружальцями або півкільцями, варені яйця поріжте на четвертинки або дрібні шматочки, дрібно наржіте зелень. Йогурт змішайте із гірчицею, сіллю та перцем, отримаєте легкий соус. Нарізані овочі, яйце і зелень акуратно перемішайте, заправте соусом, подавайте охолодженим. Можна додати трохи відвареної молодої картоплі, тоді салат вийде ситніший.
Боул-салат із кіноа, молодим шпинатом і полуницею
Це незвичне поєднання інгредієнтів дає вибух смаку та користі. Полуниця додає солодку свіжість, а шпинат і кіноа – клітковину та білок.
Кіноа промийте, відваріть у 2 частинах води до готовності (10-12 хв), остудіть. Полуницю наріжте скибочками, сир – кубиками або крихтами. Горіхи злегка підсушіть на сухій сковороді для більш інтенсивного смаку. А тоді змішайте кіноа, шпинат, полуницю, фету. Заправте олією, бальзаміком, додайте сіль, перець. Зверху посипте горіхами. Для підсилення смаку можна додати кілька крапель меду або м’яту.
Це ідеальний салат для літнього вечора. Стиглі томати і нектарини – ідеальний дует, особливо з ноткою базиліку.
Томати наріжте великими шматками або кружальцями.Нектарин почистіть за бажанням і наріжте тонкими скибками. Базилік порвіть руками. Викладіть усе на тарілку, додайте спеції, скропіть олією та лимонним соком. І відразу подавайте, салат має бути свіжий, ароматний і злегка охолоджений. Якщо хочете зробити страву більш ситною, додайте моцарелу або булгур.
Цей матеріал не містить медичних порад або порад щодо лікування і повністю відповідає актуальним науковим дослідженням. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, зверніться, будь ласка, до лікаря.