Чому небезпечно купувати половинки кавунів та динь, пояснила Оксана Скоробогач, завідувачка відділу безпеки середовища життєдіяльності Вінницького ОЦКПХ.
Після розрізання солодка м’якоть швидко стає ідеальним середовищем для бактерій — сальмонел, кишкової палички та інших. Особливо якщо плід зберігається без холодильника під палючим сонцем.
Часто на ринках просто немає умов для миття рук і дезінфекції ножів. Якщо що кавуни розрізали одним і тим самим ножем десятки разів, пил, комахи й бактерії роблять свою справу.
Ви не знаєте, чи помили кавун і ніж перед розрізанням, чи дотримується продавець елементарної гігієни.
Продавці розрізають кавуни навпіл не тільки тоді, коли плоди дуже великі. Так роблять іноді ще й у тих випадках, коли хочуть показати його яскраву м’якоть. Але такий «красень» з яскравим гладеньким зрізом може містити небезпечну кількість нітратів. Це особливо шкідливо для дітей.
«Не купуйте також уражені гниллю й пошкоджені фрукти та овочі, якщо ви не плануєте піддавати їх термічній обробці. Одна справа купити пошкоджені помідори, з яких ви потім варитимете соуси (це безпечно), а зовсім інша – надгнилі персики, груші, яблука, мандарини тощо (не робіть цього!). Особливо небезпечно годувати таким маленьких дітей», - зазначає Оксана Скоробогач.
Кишкові інфекції та отруєння є поширеними захворюваннями влітку.
Вінниця.info, фото ілюстративна