В Україні знизилася ціна на ріпчасту цибулю. Це сталося через сезонне виснаження запасів цього овоча, а також зниження його якості. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Так, станом на 24 травня, українські фермери відвантажували цибулю по 16-26 грн/кг ($0,39-0,63/кг), тоді як ще минулого тижня мінімальні ціни на продукцію не опускалися нижче за 18 грн/кг ($0,43/кг).
За словами аналітиків, відпускні ціни в цьому сегменті за тиждень знизилися в середньому на 12%.
«Вдатися до зниження цін виробники були змушені через те, що гуртові компанії почали висувати досить жорсткі вимоги до якості цибулі загалом і відмовляються від закупівель некондиційної продукції», – йдеться у повідомленні.
Аграрії зауважили, що зниження цін на цибулю є сезонним. Вони додали, що це пов’язано з досить великою пропозицією на ринку продукції невисокої якості, оскільки низка господарств утримувалась від продажів аж до другої половини квітня в очікуванні покращення цінової ситуації.
Аналітики зазначили, що зараз цибуля на українському ринку коштує в середньому на 12% дешевше, ніж в аналогічний період 2024 року. Але учасники ринку налаштовані досить песимістично, оскільки якість продукції в сховищах продовжує погіршуватися, а попит у цьому сегменті залишається невисоким.
Раніше аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка розповів, що буде в цьому сезоні з цінами на фрукти та овочі.