Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

У TikTok набирає популярності тренд на клітковину: що кажуть медики

У TikTok набирає популярності тренд на клітковину: що кажуть медики
ТСН • 1530 переглядів • 1 хв читання

Клітковина / © unsplash.com

У соціальних мережах, зокрема TikTok, зростає популярність харчового тренду — користувачі діляться прийомами їжі з максимальною кількістю клітковини. До меню активно додають фрукти, овочі, горіхи, бобові та насіння. Такий раціон називають способом зменшити здуття живота, покращити стан травної системи й навіть схуднути.

Фахівці підтверджують, що клітковина справді важлива для здоров’я. Вона міститься у складних вуглеводах рослинного походження й буває двох типів — розчинна та нерозчинна. Обидві важливі для здоров’я.

Розчинна клітковина утворює в шлунку гелеподібну масу, що допомагає їжі повільніше проходити крізь кишківник. Нерозчинна — стимулює регулярне випорожнення, а також стабілізує рівень цукру в крові й вагу. Як зазначає дієтологиня Лорен Манакер, важливий баланс: якщо переважатиме один тип клітковини, це може призвести до здуття чи закрепів.

За рекомендацією Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA), дорослі мають споживати щонайменше 28 грамів клітковини на добу. У Великій Британії норма ще вища — 30 грамів. Але на практиці лише 5% людей досягають цього рівня, хоча більшість впевнені, що їдять її достатньо.

У США рекомендована добова норма клітковини для дорослих становить 28 грамів, у Великій Британії — 30 грамів. Але на практиці лише 5% людей досягають цього рівня, хоча більшість впевнені, що їдять її достатньо.

Клітковина міститься у цільнозернових продуктах (ячмінь, булгур, коричневий рис, цільнозерновий хліб і макарони), овочах, фруктах, квасолі, гороху, горіхах та насінні.

Науковці вважають, що регулярне вживання клітковини може знизити ризик розвитку ряду хронічних захворювань, серед яких рак товстої кишки, діабет 2 типу, високий рівень холестерину, серцево-судинні хвороби та передчасна смерть. Також вона допомагає покращити травлення, запобігти закрепам і проблемам, пов’язаним із гемороєм. Окрім того, деякі продукти з клітковиною — наприклад, листові овочі та горіхи — позитивно впливають на печінку.

Водночас фахівці наголошують, що різке збільшення споживання клітковини без адаптації організму може викликати дискомфорт, зокрема здуття й газоутворення. Сталлер пояснює: клітковина притягує воду до травного тракту й розширює його, що може стати причиною неприємних відчуттів у людей, які не звикли до її високого вмісту в їжі.

Нутриціологиня Дженніфер Гаус радить вводити клітковину поступово — наприклад, додати більше ягід у раціон або замінити один прийом їжі на страву з високим вмістом харчових волокон. Через тиждень-два після таких змін варто звернути увагу на самопочуття.

Фахівці також наголошують на необхідності вживати достатню кількість води при збільшенні частки клітковини в харчуванні. У разі нестачі рідини раціон із підвищеним вмістом клітковини може спричинити гази, здуття й закрепи.

Нагадаємо, чай з імбирем вранці має величезну користь для здоров’я. Тому варто завжди пити його саме на початку дня.

Раніше ми писали, яким має бути ранкове меню, щоб зберегти здоров’я серця та кісток.

1530