Горіхи. / © Pexels
Горіхи дуже корисні. Зокрема, вони багаті на клітковину та білок. Ці поживні речовини допомагають залишатися ситими, уповільнюють травлення та стабілізують рівень цукру в крові. Втім, деякі види горіхів багаті на білок - як яйце.
Про це йдеться у матеріалі Eatingwell.
Яйце є одним з найкращих продуктів з високим вмістом білка. Однак арахіс, мигдаль і фісташки також мають високий вміст цієї органічної речовини.
Перевага арахісу в тому, що він не дуже дорогий. Крім того, цей горіх довго зберігається і поживний. Він містить понад 7 грамів білка і 2 грами клітковини на порцію 1/4 склянки.
Мигдаль - джерелом багатьох поживних речовин, зокрема, клітковини і антиоксидантів, що сприяють здоров'ю серця. Мигдаль містить 3,5 грами клітковини на 23 горіхи. Це забезпечує понад 10% добової потреби в клітковині.
Цей горіх багатий на калій, що регулює кров'яний тиск; вітамін B6, який підтримує імунітет; та марганець - сприяє зміцненню кісток. Регулярне вживання фісташок може покращити здоров'я кишкового мікробіому, збільшуючи концентрацію корисних бактерій. Кеш’ю має 6 г білку на на 1/4 склянки горіхів без шкаралупи.
Інші горіхи з високим вмістом білка - це:
кеш'ю - 4 г білка на 1/4 склянки або 18 цілих кеш'ю;
волоські горіхи - 4 г білка на 1/4 склянки або 14 половинок волоських горіхів;
фундук - 4 г білка на 21 горішок.
За слова дієтологів, з огляду на вміст білка - арахіс, мигдаль та фісташки - це найкращий вибір. Однак інші горіхи - кеш’ю, волоські горіхи чи фундук також є джерелами білка.
Нагадаємо, ми писали про те, які продукти треба додати до раціону, щоб гемоглобін залишався у нормі.