Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Дніпрянка перетворює город на оазис смаколиків для військових

Дніпрянка перетворює город на оазис смаколиків для військових
Наше місто • 1 хв читання

Коротко

Тетяна Демченко перетворила свій город у Дніпрі на квітучий оазис, де вирощує овочі та фрукти за принципами екологічного землеробства. Вона консервує їх і відправляє військовим, використовуючи автентичні українські рецепти з додаванням квітів. Її фірмові заготовки – це не лише смачна їжа, а й символ підтримки та турботи про захисників України.

Волонтерка з Дніпра Тетяна Демченко перетворила свій город на квітучий, барвистий, а головне, щедрий на врожай оазис. Вона вирощує овочі серед квітів, дотримуючись принципів екологічного землеробства, та консервує сотні банок натуральних смаколиків для військових.

– Я не займаюся обробкою хімією взагалі. Я відійшла від цього, – каже Тетяна.Її підхід – це поєднання овочів і квітів: чорнобривці, настурції, майори.– Це спосіб біологічної боротьби зі шкідниками та приваблення корисних комах у сад за допомогою квітів. Щоб було і красиво, і корисно – як у наших предків!

Початок великого “городного” шляху – весна 2022-го. Чоловік Тетяни — парамедик, із 2014 року на фронті. На початку повномасштабного вторгнення вона залишилась вдома з безліччю тривог, але з улюбленою справою:

– Мені було так страшно навесні 2022-го, що я зосередилась на єдиному, що я вміла – це сіяти насіннячко в землю. Під руку потрапило насіння помідорів і я почала садити, багато садити, просто щоб заспокоїтися. Розсаду висадила навіть там, де раніше були квітники. Найпростіші сорти – “Табіана”, “Санька”, “Волове серце” – рожеві, червоні… А в серпні я зрозуміла, що їх дуже багато. Я стільки не з’їм – куди дівати?

Відповідь знайшлася проста й логічна: «Я почала шукати відеоуроки з консервації. Люди принесли банки. І я почала з найпростішого: мариновані помідори. А потім я вичитала, що в нас є автентичний український рецепт – помідори з чорнобривцями.

Цей експеримент став відкриттям для пані Тетяни:– До помідорів додала квіти і отримала дуже гарні відгуки від наших ТрОшників, з якими ділилась баночками. Це дуже смачно, з легким присмаком квітів.

Далі – ще більше експериментів. З 2023 року пані Тетяна свідомо висаджує помідори різних кольорів, розмірів і форм: жовті, рожеві, оранжеві чері, смугасті, навіть чорні.

– Ми всю зиму обмінювалися насінням у спільноті “закоханих у помідори”. Зараз у мене більше 260 сортів томатів!

Її грядки, мов картинка: різнокольорові овочі, між ними квіточки.

– Я поєдную різні квіти з різними овочами. Є композиції для сонця, для тіні. Цього року досліджую найбільш сухостійкі сорти – щоб витримували посуху.

За розсадою до моєї героїні їдуть з усього міста і передмість.Коли врожаю стало багато, з’явились фірмові лінійки консервації. «Українське літо» – овочевий мікс, мариновані овочі з квітами в банках. «Козацька пісня» – гостріша версія з дрібними перчиками, «Каганок» різних кольорів – жовтими, червоними, фіолетовими. Є кабачкова ікра – гостра й негостра та «гарбуджика»:

– Аджика з гарбуза – моя фірмова. Дуже сподобалась хлопцям. Гарбуз дає солодкість. Ще додаю томати, трохи гострого перцю, часник, цибулька – все проварюється до густої консистенції. Її можна і до страв, і просто з хлібом.

Для тих, хто не їсть гострого, Тетяна робить м’які версії. Наприклад, для госпіталів.Окремий напрям – варення.

– Найбільше люблять купажні, комбіновані смаколики: вишня з шоколадом, вишня з корицею. Для випічки роблю густі повидла. З яблуком експериментую: яблуко з виноградом – “яблуград”, яблуко зі сливою – “яблуслив”.– Є в мене підрозділи-ласуни, які так і просять: “Пришліть нам ваше яблучне повидло – на хліб!”.

У технології Тетяна свідомо спирається на «натуральні консерванти».

– Листя вишні, смородини, квіти кропу – це наші стародавні рецепти. Жодного аспірину або чогось подібного. Завдяки речовинам у листі банки зберігаються дуже добре. Овочі не втрачають колір – навпаки, стають дуже яскравими.

Також пані Тетяна любить міксувати різні овочі.

– Кабачки – білі, жовті, в полосочку, маленькі баклажанчики різних кольорів – білі, сині, рожеві, навіть смугасті. Ріжу на четвертинки і кладу в суміші. З огірками останніми роками складніше — через спеку вони “горять”. Тому замість огірків часто даю кабачки і цукіні – вони співпадають по строках. Зараз хочу перейти на сухостійкі сорти огірків, але поки я їх тільки вивчаю.

Сезон консервації у пані Тетяни довгий, починається в червні – з ягід і варення – і триває до грудня.

– Консервую навіть гарбузи маленькими скибочками: оранжеві красені додають кольору і солодкуватий присмак.

Естетична складова — фірмова ознака продукції нашої героїні.

– У мене навіть соки різнокольорові були: жовтий, оранжевий і зелений – з сорту помідорів “Принцеса Жаба”, вони зі смаком ківі. Є й заправки для борщу – буряк, морква, цибуля, часник, томати, болгарський перець.

Логістика – окрема історія. Спершу банки забирали знайомі з ТрО. Згодом сформувалась широка мережа волонтерів і друзів-переселенців:

– Привозили банки, продукти: хто ящик кабачків, хто гарбуза. Я готувала – і вони везли в підрозділи, де служать їхні рідні. Коли немає термінових запитів від фронту чи госпіталів, банки стають лотами на благодійних аукціонах, щоб зібрати на дрони, аптечки тощо. Я все гарно пакую і відправляю переможцю поштою.

Обсяги волонтерського виробництва вражають:У 2022-му закрила близько 200 банок, у 2023-му – понад 300. Тоді аж на наступний рік залишилось. Тому цього року зроблю не більше двохсот: десь під сотню солодкого і стільки ж солоного.

І звісно ж, пані Тетяна не залишила нас без одного зі своїх фірмових рецептів:Овочевий мікс “Українське Літо”: Кабачки, дині, кавуни або кабаки з маленькими зав’язями на квітахНайменші помідори – жовті, червоні або зеленкуватіЛистя вишні – 2 шт.Листя смородини – 2 шт.Лавровий лист – 2 шт.Перець духмяний – 2-3 горошиниПерець чорний – 2-3 горошиниПерець білий – 2-3 горошиниЧасник – 1 зубчикКвіти чорнобривців – 2-3 шт.

Розсіл на 0,5 л води: Сіль – 20 гЦукор – 10 гОцет – 20 г

Приготування: Овочі нарізати невеликими скибочками, видалити насіння (насіння можна висушити на наступний рік).Разом із дрібними помідорами скласти у стерильні банки.Додати листя, спеції, часник і квіти чорнобривців.Залити гарячим розсолом.Простерилізувати 10 хвилин.Закатати кришками.

Виходить неймовірна смакота, неодноразово перевірено нашими захисниками!

З кожним роком волонтерська кухня пані Тетяни набирає обертів: рецепти вдосконалюються, палітра овочів розширюється, а баночки з фірмовими заготовками долають сотні кілометрів, щоби підтримати тих, хто боронить Україну. І поки вона саджає, варить, пакує й відправляє – її тепло і любов живуть у кожній ложці домашньої консервації.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: Головне, Дніпро, Новини Дніпра