Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Кавуновий бум у Дніпрі: що радить лікарка у розпал сезону

Кавуновий бум у Дніпрі: що радить лікарка у розпал сезону
Наше місто • 5 переглядів • 1 хв читання

Яскраво-зелена кірка, соковита м’якоть і смак, що асоціюється з сонячним літом. Кавун по праву займає почесне місце не лише у холодильнику, а й у святковому календарі. 3 серпня світ офіційно відзначає День кавуна, і це чудова нагода розібратися, чому ж він завоював серця мільйонів? Все про кавуни читайте у матеріалі “Наше місто”.

Всесвітній день кавуна вперше почали святкувати у Сполучених Штатах Америки, де він став невід’ємною частиною літніх пікніків та вечірок. Ідея святкування швидко поширилась по всьому світу, адже кавун полюбляє багато людей завдяки солодкому смаку та соковитості.

Батьківщиною кавуна вважається Південна Африка, де його вирощували ще за часів Стародавнього Єгипту. Сьогодні кавуни ростуть у багатьох країнах світу, причому найбільше їх виробляють у Китаї. 

Українське слово “кавун” походить від турецького kavun, тобто диня. А от з англійської назва watermelon дослівно перекладається як «водна диня». І це досить логічно, тому що кавуни на 92% складаються з води. Тільки уявіть: у 6 кілограмах м’якоті міститься близько 5,5 літрів рідини!

У Дніпрі стартував справжній кавуновий сезон. На одному з місцевих ринків — жвава торгівля. Люди уважно розглядають кавуни, тримають у руках, прицінюються. Продавець Юрій, який реалізує ці плоди вже не перший рік, ділиться тонкощами вибору і розповідає про свій товар.

— Кавуни привезено з Одещини, – каже Юрій. -Тонкошкірі, солодкі, сорт “Фієста”. Можно маленьким дітям сміливо давати. Ціна — 25 гривен за килограмм. Щоб обрати смачний кавун, потрібно взяти його у руки, якщо важкий – можна купувати. А легкий – зазвичай перестиглий. Стукати по ньому не потрібно, це марна справа. Жовтий бік теж не дасть гарантії, що кавун смачний. Це він лежав на землі тим боком — от і пожовтів. Головне, щоб яскраво-зелений був, а не тьмяний. 

Юрій зізнається, що раніше возив кавуни з Херсонщини, до повномасштабного вторгнення — щонеділі по шість тонн. Тепер постачання здійснюються з півдня Одещини.

На сусідньому прилавку – кавуни з Азербайджану, продавець запевняє, що вони вирощені його дідусем. Якість, за його словами, — бездоганна. Щоб переконати покупців, розрізає перший ліпший кавун і пригощає всіх охочих. Це дійсно смачно та соковито!

Пані Олена — постійна покупчиня на цьому ринку. Жінка теж куштує кавун.

— Кавуни я завжди у цьому місці беру, — додає вона. — У цього продавця вони всі стиглі, смачні, соковиті. Тож обирати легко.

У великих торгових мережах, як-от АТБ, “Сільпо”, “Варус”, також панує “кавунова хвиля”. 

Доступні ціни нині пропонує мережа АТБ — тут кавуни можна придбати приблизно за 19,49 грн за кілограм. Кавун безнасінний коштує 24,95 за кг. 

У “Варусі” ціна сягає 19,90 грн/кг. Водночас у мережі також є безнасінні кавуни, які можна купити за 29,90 за кілограм.

У “Сільпо” найдешевші кавуни коштують 19,99 грн/кг. Кавун сорту “Леді” – 29,99 грн. Проте тут є і кавуни “Вогник”, які продають по 37,99 за кілограм.

Усі супермаркети слідкують за якістю: плоди чисті, без пошкоджень, часто є інформація про країну походження. Відзначимо, що у сезон — вигідно брати на акціях, особливо великі кавуни понад 5 кг.

У невеликих овочевих магазинах Дніпра у продажу місцеві кавуни, наприклад, з Царичанки. Пропонують сорти “Макс-плюс”, “Кароліна” і “Вогник”. Вартість — також від 25 грн за кілограм. 

Разом із сімейною лікаркою міського центру первинної медико-санітарної допомоги Анною Володимирівною ми розбиралися, як кавун впливає на здоров’я, кому він може нашкодити, як уникнути отруєння й чому деяким людям варто ставитися до нього з обережністю.

У літній сезон кавун для багатьох стає не просто фруктом, а ритуалом. Його яскраво-червона м’якоть у спекотний день — це не лише приємний смак, а ще й певна форма охолодження для організму. Та що ж насправді ми споживаємо, коли відрізаємо щедрий шмат і соковито надкушуємо?

– Більше ніж 90% кавуна — це вода, — розповідає Анна Володимирівна, сімейна лікарка. — Але не варто знецінювати його. У кавуні є речовини, які реально працюють на користь здоров’ю. Наприклад, лікопін — потужний антиоксидант. Він може знижувати ризик розвитку деяких ракових захворювань, серцево-судинних катастроф — таких як інфаркти, інсульти. До того ж він уповільнює старіння клітин.

За словами лікарки, кавун має ще одну цікаву особливість — вміст унікальної амінокислоти. 

– Амінокислота цитрулін розширює судини, покращує циркуляцію крові, що особливо важливо влітку, коли організм потерпає від спеки, — додає вона.

Не менш цінними є й вітаміни, що присутні у кавуні. Не дарма його називають природним мультивітаміном. 

– Вітамін А у формі бетакаротину, який корисний для шкіри і для зору, вітамін С, що зміцнює імунітет, калій, магній, мікроелементи, які підтримують нормальний тиск і функцію серця, – додала лікарка. – Є фолієва кислота, яка теж дуже корисна для кровотворення.

Коли мова заходить про зволоження організму, кавун згадується ледь не в першу чергу. Не дивно, адже його структура майже повністю складається з води. Але чи може кавун замінити нам воду?

– Це не зовсім заміна води, але дійсно кавун дуже ефективний для гідрації та втамування спраги, — пояснює Анна Володимирівна. — Він містить не тільки воду, а й електроліти, такі як калій і магній. Це важливо, бо ми з потом втрачаємо не лише рідину, але й мінерали. І от кавун якраз допомагає це компенсувати.

Та водночас важливо розуміти, що це продукт, який містить цукор. А отже, людям із порушеним обміном речовин варто бути обережними.

– Не забувайте, що кавун — це не просто вода, – застерігає лікарка. – У його складі є цукор. Тому людям із цукровим діабетом потрібно бути обережними. Глікемічний індекс кавуна досить високий, і хоча глюкоза надходить із клітковиною, стрибки цукру в крові можуть бути значними.

Окремо медики наголошують на тому, що не варто поєднувати кавун з іншими продуктами. 

– Кавун дуже швидко ферментується у шлунку, — підкреслює лікарка. – Якщо їсти його разом з іншими продуктами — це може спричинити здуття, газоутворення, тяжкості. Я завжди раджу їсти кавун окремо — або за годину до, або через годину після основної їжі

Важливо також не зловживати кількістю. 

– Для дорослих безпечна порція — до 700 грамів м’якоті на день, – пояснила лікарка. – Дітям віком до трьох років – до 200 грамів. Надмірне вживання може призвести до проблем зі здоров’ям.

Кавун здається універсально корисним продуктом, але є категорії людей, яким його краще вживати з великою обережністю або ж узагалі уникати.

– Людям із хворобами нирок слід бути дуже уважними, — каже Анна Володимирівна. – Через високий вміст рідини та калію, кавун може створити додаткове навантаження на нирки. Якщо є обмеження — краще утриматись або споживати в малих кількостях. 

Є також серйозна проблема алергічних реакцій. Особливо це стосується людей, чутливих до пилку рослин.

– Кавун може давати перехресну реакцію з амброзією або березою, — наголошує лікарка. – Якщо у вас є алергія на ці рослини, то велика ймовірність, що кавун викличе подібні симптоми — свербіж у роті, набряки, висип. Були випадки, коли у дітей з’являвся набряк губ та кропив’янка після кавуна. Тому батьки мають бути особливо уважні.

Окрему небезпеку становлять нітрати, якими кавуни можуть бути перенасичені через недобросовісне вирощування.

– Нітрати використовують, щоб пришвидшити дозрівання, – вважає лікарка. – Але в організмі людини при великій кількості вони мають здатність перетворюватися  в нітрити — токсичні речовини. У дітей до 2 років це може призвести до метгемоглобінемії — стану, коли знижується здатність крові переносити кисень. Симптоми: посиніння губ, слабкість, блювання. Це дуже серйозно, і вимагає негайного медичного втручання.

Мало хто знає, що не лише м’якоть кавуна може бути їстівною. За словами Анни Володимирівни, насіння і навіть кірка також містять корисні речовини.

– Наприклад, насіння кавуна — це джерело білка, магнію, корисних жирів, — розповідає Анна Володимирівна. – Його можна сушити, перемелювати, додавати у каші, йогурти. Це дуже корисна добавка, особливо для вегетаріанців і спортсменів. Кірка багата на цитрулін, ту ж амінокислоту, що і у м’якоті. Її використовують у народній медицині, додають у смузі, а ще з неї готують цукати. 

Щодо безпеки, лікарка радить утриматися від ранніх кавунів і надає перевагу тим, що з’являються на ринку саме в останній місяць літа.

– У серпні кавуни дозрівають природним шляхом, — наголошує вона. – Кавун — продукт, що вимагає поваги до вашого організму. Їжте його з розумом і турботою про себе.

Попереду ще декілька тижнів літа. Тож саме час додати трохи соковитих плодів до свого столу, адже кавун не лише освіжає, а й покращує настрій. Смакуйте на здоров’я і насолоджуйтесь щедрими дарами українського літа!

Фото автора та з відкритих джерел.

Раніше ми писали: Сезонні овочі та фрукти на ринку «Озерка» у Дніпрі: ціни та асортимент у липні 2025.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: Головне, Здоров'я, Новини медицини Дніпра, Ціни на продукти

5