Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Чи потрібно накривати кришкою їжу під час приготування: вчені нарешті дали однозначну відповідь

Чи потрібно накривати кришкою їжу під час приготування: вчені нарешті дали однозначну відповідь
ТСН • 2 переглядів • 1 хв читання

Чи потрібно накривати посуд кришкою під час приготування їжі / © Unsplash

Нещодавно ICMR (Індійська рада медичних досліджень) опублікувала рекомендації, в яких пояснила, чому важливо накривати сковорідку під час приготування їжі. Вчені наголошують, що це допомагає не лише заощадити час, але й зберігає більше поживних речовин в стравах. А якщо залишити посуд без кришки, продукти готуватимуться довше, а поживні речовини втрачатимуться.

Чому так відбувається? За даними вчених з ради, вплив повітря значно пришвидшує втрату продуктами поживних речовин, зокрема вітамінів і мінералів. Коли посуд накритий кришкою під час приготування, їжа менше контактує з повітрям, а також готується набагато швидше, тому поживні речовини зберігаються краще.

Хоча, кажуть науковці, зелені овочі та листя й змінюють свій колір під час приготування під кришкою, що сигналізує про втрату деяких корисних речовин, більшість все ж таки залишаються в страві.

Завдяки правильному кулінарному обробленню засвоюваність їжі покращується, вона отримує приємніший смак, її текстура і зовнішній вигляд покращуються. А ще приготування під кришкою допомагає зробити деякі поживні речовини більш доступними для людського організму.

В ICMR також запевняють, що серед усіх методів приготування страв слід віддати перевагу варінню під тиском або приготуванню на пару. Вони призводять до меншої втрати поживних речовин у порівнянні зі смаженням. В їжі, яка була приготовлена на пару, йдеться в повідомленні, підвищується рівень поліфенолів і антиоксидантів, насамперед в овочах та зелені.

Чому не можна заливати чай окропом: розкриваємо всі секрети ідеального заварювання

Навіщо додавати чай і лимонний сік до рису: кулінари приголомшили варіантом варіння популярної крупи

Які продукти зовсім не поєднуються з рисом: запам'ятайте раз і назавжди, щоб не робити помилок

2