Напої, приготовані за цими рецептами надзвичайно схожі на відомий магазинний напій. Рецепти ідеально підходять для перестиглих або трохи побитих яблук, які вже не придатні для інших страв, але саме з них виходить чудовий «Живчик».
Відро яблук (переважно червоних, можна перестиглих або збитих)
Цукор (з розрахунку одна склянка на 3 літри соку)
Ретельно вимийте яблука. Обріжте всі пошкоджені та надгнилі ділянки, видаліть серцевину. Чистити яблука від шкірки не потрібно.
Нарізані яблука помістіть у велику каструлю або відро. Залийте їх окропом так, щоб вода повністю покривала яблука. Накрийте кришкою і залиште настоюватися приблизно на 5-6 годин, до повного охолодження.
Процідіть рідину. Це буде ваш перший віджим.
Ті ж самі яблука знову залийте окропом і залиште ще на 5-6 годин до охолодження.
Знову процідіть рідину. Після цього яблука вже не знадобляться, їх можна викинути.
Обидва відціджені соки процідіть через марлю, щоб видалити дрібні частинки. З’єднайте їх в одній великій каструлі. Додайте цукор з розрахунку одна склянка цукру на 3 літри соку.
Доведіть сік до кипіння і варіть приблизно 10 хвилин.
Гарячий «Живчик» розлийте в стерилізовані банки і щільно закрутіть стерилізованими кришками. Банки додатково стерилізувати не потрібно.
Переверніть банки догори дном, укутайте їх на ніч (або приблизно на 10 годин). Після повного охолодження перенесіть банки у прохолодне місце, наприклад, у погріб.
Цей варіант «Живчика» також чудово підходить для яблук, що опадають.
Наріжте яблука пластинками. Чистити їх або вирізати серцевину з насінням не потрібно. Просто видаліть червиві або зіпсовані частини.
Залийте нарізані яблука 1,5 відра кип’ятку. Накрийте каструлю кришкою і залиште настоюватися на ніч. Якщо залишаєте на довший час, періодично перемішуйте яблука.
Після настоювання вийміть яблука, а настій ретельно процідіть.
До процідженого настою додайте 600 г цукру та 1 чайну ложку лимонної кислоти.
Доведіть напій до кипіння і відразу ж розлийте його в стерилізовані банки.
З цього рецепту виходить приблизно 12 літрів смачного напою. Зверніть увагу, що з соковитих яблук напій буде темнішим, а з менш соковитих — світлішим.