Щороку восени перед дніпрянами постає одне й те саме питання: робити запаси на зиму чи обійтися покупками в магазинах? Хтось звик тягнути мішки картоплі та цибулі до погреба, інші вважають це зайвою морокою. Але вересневі ринки говорять самі за себе: люди купують, зважують, складають у машини – традиція запасатися жива. Журналісти “Наше місто” пройшлися найбільшими майданчиками міста, щоб подивитися, що й почім цього року.
На оптовому ринку на ж/м Ломівський (колишній Фрунзенський. – Авт.) наразі – гаряча пора. Покупців щодня чималенько. Люди приїжджають з різних районів Дніпра, щоб зробити запаси овочів. Асортимент продукції вражає. Найбільше, звичайно, картоплі.
Особливість цього торговельного майданчика у тому, що, наприклад, картоплю сюди привозять великогабаритним транспортом з найбільших картопляних регіонів України. Тут можна придбати продукт з Рівненської, Волинської, Полтавської, Чернігівської, Черкаської і Сумської областей. Саме в цих регіонах на чорноземах вирощують найсмачнішу бараболю. Зрозуміло, що самі виробники-фермери у Дніпро не їдуть. Місцеві підприємці винаймають транспорт, їдуть за сотні кілометрів, купують картоплю тоннами і потім продають дніпрянам з вигодою для себе. Кожен заробляє, як може. Проте й містяни теж не ображені, оскільки ціни на овочі на “Ломівському” оптовому ринку значно менші, ніж, наприклад, в супермаркетах чи магазинчиках на житлових масивах.
Наразі ціна за кілограм картоплі – 14-15 грн в залежності від розміру, якості і кількості мішків. Для порівняння: у 2024 році – 22-27 грн/кг, у 2022-му і 2023-му – 8 і 10 грн/кг відповідно. Судячи з вартості другого хліба, урожай 2025-го був середнім.
Щодо інших овочів, то цибулю можна купити від 11 грн/кг, буряк і морква – від 10 грн/кг, навіть якщо хочете придбати уроздріб, капуста – від 20 грн/кг, яблука різних сортів – від 40 грн/кг. Найдорожчий часник – 100-150 грн/кг.
Продавці торгуватися не дуже хочуть, кажуть, що ціни і так мінімальні, і вони майже нічого не заробляють. Покупці придивляються, роблять вибір і їдуть з базару, завантажені мішками з продукцією.
– Ми – переселенці з Нікопольського району, живемо у Дніпрі вже три роки поряд з дочками і їхніми сім’ями. Раніше самі дещо вирощували на зиму, була картопля, трохи цибулі, моркви. Проте під постійними обстрілами там жити неможливо. У Дніпрі все-таки дещо спокійніше. Рік тому біда і нас не оминула. З того боку колишнього Каховського водосховища прилетіло в наш будинок, він наполовину зруйнований. Підвал лишився цілий. Там картоплю і будемо зберігати, бо до хати у рідному селі час від часу навідуємося, – розповідає покупниця Наталія. Вона разом з чоловіком Анатолієм і дочкою Тетяною приїхала на “Ломівський” на закупи.
Наталія добре знається на сортах картоплі. Каже, що найсмачніша і найуніверсальніша «Беллароза».
– У нас всі члени родини люблять страви з картоплі – пюре, запечену, смажену, в мундирі, в салати додаємо. Зараз ще внуки полюбляють робити фрі вдома. Тому розходиться добре. Беремо на всіх 500 кг. Вистачить до наступного літа. Мені подобається, що на цьому ринку великий вибір бараболі і ціни нормальні. Наприклад, на ж/м Покровський така ж «Беллароза» коштує від 20 грн за кілограм. Якщо порахувати в цілому, то економія виходить 2500 грн. Для нас це великі гроші, – відзначила пані Наталія.
Картопля є незамінним інгредієнтом на кожній кухні, а правильний вибір сорту може значно покращити смак страв.
«Беллароза» – суперранній сорт із великими бульбами. Швидко вариться, помірно розварюється, належить до кулінарного типу В. Зберігає колір після варіння, ідеально підходить для пюре, запіканок або вареної картоплі. Не втрачає якості за умови правильного зберігання до літа наступного року.
«Пікассо» – середньопізній сорт із приємними на смак овальними бульбами жовтого кольору (тип В). Завдяки чудовим смаковим якостям підходить для запікання, супів і салатів. Легко зберігається, не втрачаючи текстури.
«Рів’єра» – надранній сорт із смачними бульбами. Чудово смакує в салатах або як варена завдяки збереженню форми. Підходить для смаження та приготування молодої картоплі.
«Слов’янка» – середньопізній сорт із кремовою м’якоттю та частково червоною шкіркою (тип АВ). Бульби не розварюються, зберігають форму і колір, що робить їх ідеальними для салатів, запікання або приготування картоплі в мундирі. Зважайте, що це дуже смачний сорт картоплі, проте навіть у підвалах добре зберігається до Нового року, далі починає морхнути.
«Гранада» – середньопізній сорт зі світло-жовтими бульбами. Універсальний для будь-яких страв: від пюре до смаженої картоплі. Завдяки приємному смаку та текстурі підходить для кулінарних експериментів.
«Мелоді» – середньопізній сорт із жовтими бульбами, які добре розварюються і не темніють після варіння. Ідеальний для пюре, супів або запіканок, де потрібна ніжна кремова текстура.
«Тайфун» – середньоранній сорт, який не розварюється, що робить його ідеальним для чіпсів або картоплі фрі. Світло-жовта м’якоть зберігає колір після варіння, підходить для смаження та запікання.
«Санте» – середньоранній сорт, особливо смачний у фритюрі. Ідеально підходить для приготування хрусткої картоплі фрі або чіпсів завдяки щільній текстурі.
Ринок «Байкал» – найбільший оптовий ринок у Дніпрі. Проте нині він виглядає дуже занедбано, більшість лавок не працює. На території діють лише декілька м’ясних і рибних прилавків, а також кілька магазинів з побутовою хімією. Ще є можливість придбати яйця та олію оптом. Лавки знаходяться на доволі великій відстані одна від одної, тож, поки знайдеш потрібний товар, легко заблукати.
Та найбільше нас цікавлять саме овочеві лавки.
Основна торгівля зосереджена в овочевому павільйоні, що поруч з в’їздом на ринок. Це велике охолоджене приміщення, де овочі і фрукти зберігаються в нормальних умовах і не псуються від спеки. Для тих, хто робить зимові запаси, раджу саме сюди. Крім павільйону, на самому ринку працюють три великі точки, а біля другого входу – ще дві менші, орієнтовані більше на роздрібні покупки. (Хоча можливість купувати оптом в них також є).
Картопля «Гренада» коштує 17 грн/кг, «Беллароза» – 16 грн, «Аризона» – від 13 до 13,5 грн. Більш дорогі сорти, такі як «Ред леді» та «Королева Анна», також продають по 17 грн. Цибуля – 9 грн за дрібну і 11 грн за велику. Ціна на моркву коливається від 14 до 18 грн залежно від регіону походження, зокрема, популярна петриківська. На полицях також є буряк по 16 грн і капуста по 18-20 грн. Часник по 145 грн.
Асортимент доповнює соняшникова олія по 200 грн за 3-літрову пляшку, і 320 за 5-літрову.
Продавці своїм товаром пишаються. Придивляючись картопельку, навіть підслухала такий діалог.
– Що це за картопелька у вас?
– “Аризона”. Дуже хороша, вона кукольна в нас, гляньте яка красива, жодної зіпсованої, жодної порізаної.
– Ммм, це треба сюди з тачечкою приїхати…
Тож, купувати оптом тут дуже зручно, потрібні мішки бачиш одразу, допомагають і завантажити. Але їхати аж так далеко за роздрібом чи, не дай боже, за продуктами, що швидко псуються типу риби і птиці, не раджу. Краще вже на “Ломівський” чи на “Озерку”.
На “Озерці”, як завжди, людно й гамірно – торгівля йде жваво, а прилавки ломляться від овочів. Асортимент, звісно ж, “все включено”: капуста, картопля, морква, цибуля, буряк, гарбузи, кабачки та баклажани.
Капуста представлена у двох видах: стара коштує близько 30 грн за кілограм, молода – удвічі дорожча, до 60 грн. Картопля тримає ціну в межах 25–30 грн, і саме її люди найчастіше беруть про запас на зиму. Морква теж коштує 25–30 грн, цибуля стабільно тримається на рівні 25 грн. Буряк і гарбуз продаються по 30 грн, кабачки – у межах 25–30 грн, баклажани від 25 до 40 грн.
Часник залишається найдорожчим серед овочів – близько 150 грн за кілограм.
Найбільше беруть картоплю та цибулю. Якщо береш більше, можна й поторгуватися – скинути 5–10 гривень.
А що про потребу робити запаси на зиму думають експерти? Відомий український економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин відповів на це питання з гумором: мовляв, у наших бабусь і дідусів точно ніхто не питав поради економіста, чи робити закрутки на зиму – вони просто робили. І ця проста логіка діє й досі.
– Чим менше в людей грошей, тим більше вони думають, як здешевити свій продовольчий набір. Якщо урожай хороший, ціни ростуть повільніше. Якщо поганий – підскакують швидше. Але в будь-якому випадку люди із середніми чи малими доходами будуть робити запаси. А ті, хто звик купувати кілограм картоплі на тиждень у супермаркеті, навряд чи змінять свої звички, – вважає експерт.
За його словами, ситуація на ринку цін щороку повторюється: найнижчі – в сезон збору врожаю, далі вони поступово ростуть і максимуму сягають перед новим роком. Реальні доходи ж, на жаль, не збільшуються, тож потреба в запасах для багатьох родин лишається особистою, хоч і актуальною справою.
– Не знаю, як молоді люди, але більшість мого покоління і старші (мені 55), роблять запаси. З мого кола спілкування навіть ті, хто ніколи не робив, наприклад, консервацію, з початком повномасштабки почав це робити, – говорить наша землячка Тетяна Мазніченко.
– Щодо мішків картоплі, цибулі на балконах, то я знаю, що не в таких об’ємах, як в селах, але трохи запасаються. До речі, щодо села. Цього року в більшості районів неврожай. Городи пусті. Тому купують і складають в погреби. У мене запаси були завжди. І в радянські часи теж. Не те, щоб ми боялися голоду. Просто так зручно. Не треба бігати за декількома кілограмами овочів до магазину. Добре, коли все під рукою. Але в мене є знайомі, які вважають, що робити запаси не зовсім економно з точки зору збереження від гнилі і т. д. Це правильно, якщо немає умов або навичок зберігання. Мій власний досвід, а, скоріше, інтуїція підказують, що саме сьогодні якісь запаси робити треба. Особливо, якщо в родині є діти. Бо часи тривожні.
– Зберігати насправді не так важко, як здається. Треба забезпечити тим овочам температурний режим і відсутність вологи, вчасно переглядати запаси та перебирати, – радить пані Тетяна.
Отже, запаси на зиму для дніпрян сьогодні – не лише звичка минулих поколінь. У час війни й непростої економічної ситуації мішок картоплі чи кілька сіток цибулі для когось стають способом убезпечитися від непередбачуваних ситуацій. Але цього року є й позитивна новина: овочі справді дешевші, ніж торік, тож можна сміливо завантажувати багажники!
Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня
Позначки: Війна, Головне, Дніпро, Новини Дніпра