Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Яка сіль найкраща для консервації в Україні?

Яка сіль найкраща для консервації в Україні?
Наше місто • 4 переглядів • 1 хв читання

Коротко

Після втрати основного виробника солі в Україні, на ринок приходить імпортна продукція. Хіміки радять віддавати перевагу виварній солі з Дрогобицької солеварні через її більш чистий склад та відсутність шкідливих домішок, які можуть вплинути на процес консервації.

Через війну Україна втратила свого основного постачальника солі — підприємство «Артемсіль», що опинилося на тимчасово окупованій території. Натомість дефіцит швидко компенсували імпортом з Єгипту, Туреччини та Румунії. Проте якість імпортної кам’яної солі часто поступається звичній українцям, пише «Наше місто» з посиланням на Tut.pl.ua.

Для консервації особливо важливо обирати сіль із відповідним складом. Як пояснює доктор хімічних наук, професор Олег Юрченко, хімічний склад солі залежить від місця видобутку. У природі сіль рідко буває чистим натрієм хлоридом — у ній присутні органічні та неорганічні домішки. Часто кам’яна сіль містить залишки глини, вапняків та інших мінералів, що можуть впливати на процес заквашування.

Професор радить уникати турецької солі, яку називає «брудною» через високий рівень домішок. Натомість якіснішою вважається виварна сіль із Дрогобицької солеварні, де сіль виробляють шляхом випарювання розсолу, без додавання хімічних речовин.

Директорка Державного науково-дослідного і проєктного інституту основної хімії (НІОХІМ) Ірина Довгалюк підтверджує:

«У кам’яній солі часто залишаються породи, що створюють лужне середовище і нейтралізують природну кислотність заквасок. Тому саме виварна сіль є оптимальним вибором для консервації».

Дрогобицька солеварня, яка працює з XIV століття, у 2024 році випарила понад 678 тонн солі. Хоч це і значно менше за обсяги «Артемсолі», але для багатолітнього підприємства — вагомий показник. На початку 2025 року дрогобицьку сіль почали активно продавати у великих торгових мережах.

Паралельно планується відновлення виробництва виварної солі у Долині на Івано-Франківщині. Натомість у Закарпатті, де минулого року запустили видобуток кам’яної солі, через конфлікти між інвесторами роботи наразі призупинені.

Таким чином, для надійної та якісної консервації українським господиням рекомендують обирати виварну сіль, зокрема дрогобицьку, а від кам’яної імпортної — утримуватись.

Нагадаємо, Сезон підготовки до зими: чи відчувають дніпряни зростання цін на консервацію (опитування).

Раніше ми писали: Коли Горіховий Спас в Україні: дата, історія та що не можна робити.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

4