Loqal – новинний агрегатор Loqal
Заборона на експорт ріпаку й сої зашкодить виробникам сировини та економіці, — експерти
Новини

Заборона на експорт ріпаку й сої зашкодить виробникам сировини та економіці, — експерти

Факти • 7 переглядів • 1 хв читання

В той час, як росія руйнує агропромисловий комплекс України, ініціатива Міністерства агрополітики зменшити експорт сировини ріпаку та сої, аби збільшити їх перероблювання, зашкодить виробникам сировини та економіці загалом, пише видання УНІАН.

«Ми досі експортуємо сою і ріпак як сировину. У той час як 95% соняшнику вже переробляємо всередині країни. Якщо вдалося з соняшником — вдасться і з іншими культурами», — сказав міністр Віталій Коваль під час конференції Grain Ukraine.

За його словами, сьогодні потужності переробки зернових в Україні становлять 22 мільйони тонн при завантаженості лише 65%.

З ініціативою заборонити вивезення 50% врожаю ріпаку з країни, щоб збільшити завантаження українських переробних потужностей виступив також генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук. А директор з розвитку олійного бізнесу «Дельта Вілмар Україна» Шаміль Хакіров вважає за необхідне запровадити на експорт ріпаку додаткове мито та/або квоти на експорт хоча б на частину року, оскільки зараз переробники «конкурують з експортерами» і не отримують достатнього обсягу сировини.

«Проте жоден з прихильників обмежень не каже про те, що буде в разі, якщо експортні можливості будуть втрачені, а переробні спроможності так і не зʼявляться через небажання інвесторів збільшувати ці потужності, відсутність готових до роботи підприємств чи з інших причин», — пише УНІАН й додає, що заяви про необхідність обмежити експорт певних культур робляться на тлі даних про і без того суттєве скорочення обсягів експорту зернових з України. Адже від початку 2024−2025 маркетингового року станом на 2 червня продано за кордон 38,3 мільйона тонн зернових і зернобобових культур, що на 22% нижче відповідного показника минулого року, цьогоріч прогнозується зниження врожаю на 10% через складні погодні умови, пересівання частини площ, скорочення посівів окремих культур. Крім того, 5 червня закінчується дія угоди про скасування мит та квот на експорт до ЄС, а відновлення таких чи принаймні схожих умов — під великим питанням.

Представники виробників негативно ставляться до ініціатив щодо погіршення і без того несолодких умов їхньої праці.

«Виробники олійних культур — це десятки тисяч аграріїв по всій Україні, і вони категорично проти будь-яких обмежень. Переробники самі визнають: заводів у нас достатньо, будувати нові не потрібно. Тобто мова не про розвиток інфраструктури, а про спробу штучно створити умови, за яких переробники просто більше зароблятимуть. А чому не виробники? Обмежити експорт — це забрати гроші в аграріїв і віддати їх переробникам», — каже заступник голови ВАР Михайло Соколов.

В асоціації закликали державу «не втручатися в ринок і не створювати преференцій для однієї категорії бізнесу за рахунок іншої».

Як пише УНІАН з посиланням на власні джерела, в кулуарах Мінагрополітики та у профільних асоціаціях активно обговорюється запровадження мит або обмеження експорту сої.

«Скорочення або обмеження експорту сої призведе до втрати частки зовнішніх ринків та зниження доходів виробників через демпінг з боку переробників (відсутність ринкового ціноутворення змусить знижувати ціни)», — пише УНІАН й додає, що це матиме негативний вплив на інвестиційний профіль України.

«Втручання держави в експортну політику суперечить заявам про інвестиційну привабливість країни та створення умов для залучення зовнішніх ресурсів, в тому числі і для будівництва додаткових переробних потужностей. І це не кажучи вже про можливу тінізацію торгівлі, яка процвітає в умовах заборон, чи втрату податкових і валютних надходжень», — резюмує видання.

7