Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Харчові отруєння: чому влітку зростає ризик і як дніпрянам себе захистити

Харчові отруєння: чому влітку зростає ризик і як дніпрянам себе захистити
Наше місто • 4 переглядів • 1 хв читання

Літо — час відпочинку та пікніків, але разом із теплом приходять і ризики. У спекотну пору року кількість харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій традиційно зростає. Так, лише за період з 20 по 26 червня на Дніпропетровщині зареєстровано 116 випадків гострих кишкових інфекцій. Це на 8 випадків більше попереднього тижня, повідомляє обласний Центр контролю та профілактики хвороб. 

Журналісти «Наше місто» завітали до однієї з міських лікарень, щоб дізнатися, чому так відбувається, як розпізнати небезпеку та що робити, щоб уникнути серйозних наслідків. 

Олена Юріївна, завідувачка відділення для лікування хворих на гострі кишкові та паразитарні інфекції, поділилася професійними спостереженнями, а один із пацієнтів розповів свою історію.

22-річний Володимир із Дніпра ніколи не думав, що звичайні перепелині яйця, куплені на ринку, приведуть його до інфекційної лікарні.  

– Я поїв котлет, а ще сирих перепелиних яєць, – згадує Володимир. – Думав, домашні, свіжі, що може піти не так? Раніше ж їв, і все було нормально. 

Та вже наступного дня хлопець відчув, що щось негаразд: висока температура, нудота і нестримна блювота. 

– Це було жахливо, – ділиться він. – Слабкість така, що ледве вставав, а через температуру все пливло перед очима.

Швидка допомога доставила Володимира до однієї з міських лікарень, до відділення для лікування хворих на гострі кишкові та паразитарні інфекції. Там діагностували сальмонельоз.

– Котлети їла вся родина, а яйця – тільки я, – додав Володимир. – І от, бачите, тільки мені не пощастило.

У відділенні Володимиру одразу призначили лікування: крапельниці, пігулки. 

– Перші дні було важко, але зараз, на п’ятий день, я вже почуваюся значно краще, – розповідає він. – Апетит повертається, хоча поки що доводиться дотримуватися дієти.

Лікарі підтверджують: стан хлопця стабілізувався, і незабаром його можуть виписати. Володимир зізнається, що краще не вживати сирі яйца. А також радить звертати увагу на терміни придатності продуктів, особливо влітку, коли спекотно. 

За словами Олени Юріївни, цього року кількість випадків гострих кишкових інфекцій і харчових токсикоінфекцій у даній лікарні залишається на рівні минулого року, але є певні зміни у структурі захворювань.

 – У минулому році було більше випадків сальмонельозу, — зазначає Олена Юріївна. – А у поточному – ця кількість значно нижча. Зменшення випадків сальмонельозу може свідчити про зростання обізнаності людей щодо правил гігієни та безпечного поводження з продуктами. Проте влітку ризик харчових отруєнь залишається високим через спеку, яка сприяє швидкому псуванню їжі і розмноженню бактерій.

Харчові токсикоінфекції — це група інфекційних захворювань, які вражають шлунково-кишковий тракт і можуть бути спричинені бактеріями, вірусами, найпростішими або грибковими інфекціями, наприклад, кандидозними.

– Основними джерелами інфекцій є продукти, які швидко псуються за високої температури: м’ясо, молочні продукти, яйця, риба, морепродукти, — пояснює Олена Юріївна.

Спека пришвидшує розмноження патогенів, а неправильне зберігання чи недостатня термічна обробка продуктів лише погіршують ситуацію. Ба більше, літо — час купання у водоймах, а це також може стати джерелом інфекцій.

– Раджу відпочивати лише в офіційно визначених місцях, де проведено перевірку і є всі відповідні дозволи, – застерігає Олена Юріївна. – Тому що у водоймах можна отримати кишкові інфекції вірусної етіології. Це можуть бути і ентеровірусні інфекції, і ротавіруси.

Симптоми харчового отруєння зазвичай проявляються швидко, але їхній початок залежить від кількості мікроорганізмів, які потрапили в організм.

– Після вживання неякісного продукту, з’являється насамперед блювота, нудота, біль у животі, може піднятися температура до високих цифр, виражений діарейний синдром, — розповідає Олена Юріївна.

Захворіти можуть абсолютно всі, хто їв заражений продукт. Інкубаційний період (час від початку зараження до перших проявів захворювання) може бути різним.

– Все залежить від кількості мікробів, які потрапили в організм: якщо їх небагато — інкубаційний період може тривати до трьох днів, а якщо велика кількість — перші симптоми з’являються вже через декілька годин, — пояснює лікарка.

При перших симптомах харчового отруєння багато хто намагається впоратися самостійно. Якщо симптоми лише почали проявлятися, допустима перша допомога у домашніх умовах. 

– Хворий може прийняти сорбенти, — радить лікарка Олена Юріївна. — Але для того, щоб з’ясувати причину недуги і не було подальших ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, бажано звернутись до лікаря. Адже без кваліфікованого лікування стан може погіршитися.

Багато людей недооцінюють наслідки отруєння і не поспішають за медичною допомогою. Однак, як наголошує лікарка, це може мати тяжкі наслідки.

– Люди займаються самолікуванням, – каже Олена Юріївна. – Але далі ситуація ускладнюється: це може призвести до зневоднення, сильного виснаження організму, а іноді — до хірургічних втручань.

Одне з найнебезпечніших ускладнень — зневоднення. У тяжких випадках це може спричинити серйозні порушення функцій внутрішніх органів.

– Коли люди займаються самолікуванням, потім їх дуже тяжко відновити, — попереджає лікарка. – Вони вже не мочаться самостійно, з’являються гострі порушення, нефрити, ниркова недостатність.

Медики закликають не ризикувати власним здоров’ям і при перших ознаках тяжкого стану не зволікати з візитом до лікаря. 

– Якщо пацієнти бачать, що у них висока температура і вона не збивається, не реагує організм на жарознижуючі препарати, то потрібно негайно звертатися до лікаря, — наголошує Олена Юріївна.

Олена Юріївна наголошує, що профілактика починається з правильного вибору, приготування та зберігання продуктів.

– Перш за все, потрібно звертати увагу на місце придбання продуктів, – попередила лікарка. – Вулична торгівля – підвищений ризик. Також багато залежить від того, як ми готуємо ці продукти, чи проводимо термічну обробку, як зберігаємо.

Найбільш небезпечними у плані отруєнь залишаються молочні, м’ясні та рибні продукти.

– Якщо страви зберігалися у холодильнику два-три дні, і вони відносяться або до молочних, або до м’ясних, або до рибних продуктів, то краще добре подумати, чи вживати їх, — радить Олена Юріївна.

Окрему увагу слід приділяти яйцям. Лікарка рекомендує не нехтувати їхньою обробкою ще до зберігання.

– Якщо ми їх тільки купили, то мусимо правильно обробити, — радить фахівчиня. – Замочуєте у воду, додаєте соду (ложку на літр води), і тримаєте близько 10 хвилин. Потім потрібно помити яйця і скласти у холодильник. 

Раніше існувала думка, що після вживання перепелиних яєць люди не хворіють на сальмонельоз. Але лікарка спростувала ці чутки. 

– Наш досвід показує, що люди все ж таки часто хворіють на сальмонельоз саме після вживання перепелиних яєць, – повідомила Олена Юріївна.

Сподіваємося, що завдяки цим корисним порадам вам вдасться уникнути харчових отруєнь. Бережіть себе, дбайливо ставтесь до вибору та зберігання продуктів, дотримуйтесь правил гігієни, і ваше здоров’я буде під надійним захистом. Бажаємо вам яскравого, безпечного та насиченого позитивними емоціями літа — насолоджуйтеся відпочинком, гарною погодою і будьте здорові!

Фото Валерія Кравченка та з відкритих джерел.

Раніше ми писали, що медики Дніпра закликають відмовитись від покупок на стихійних ринках.

Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: Головне, Здоров'я, Лікарні Дніпра, Новини медицини Дніпра

4