Яблука сорту «антонівки» зазвичай мають зелену, злегка блискучу шкірку, яка жовтіє в міру дозрівання. Можливо, саме тому вони програють сучаснішим сортам яблук, які спокушають нас на полицях магазинів своїм рум'яно-червоним кольором. Однак не всі знають, що саме від кольору яблука залежить вміст поживних речовин у ньому, пише видання Kobieta.
«Антонівки» виділяються серед інших яблук своїм білим соковитим та хрустким м'якушем. Вони виразно терпкі, що робить їх чудовими як для вживання в сирому вигляді, так і для консервування.
Вони вважаються раннім осіннім сортом. Урожай зазвичай збирають наприкінці серпня та у вересні — точна дата залежить від погоди та регіону. Варто пам’ятати, що яблука швидко дозрівають і погано зберігаються протягом тривалого часу. Найкраще їх їсти або робити домашнє варення одразу після збору чи покупки.
Властивості яблук «антонівка» справді вражають. Вони характеризуються високим вмістом вітаміну С (перевершує багато інших сортів яблук), який підтримує імунітет, захищає від інфекцій та необхідний для синтезу колагену. Підтримка цього вітаміну на належному рівні в організмі чітко проявляється у здоровому кольорі обличчя та еластичній шкірі.
Яблука цього сорту є чудовим джерелом харчових волокон, які регулюють функцію кишківника та сприяють зниженню ваги. Пектин — природні речовини, що очищають організм та регулюють рівень холестерину — також відіграє значну роль. Антиоксиданти, присутні в домашніх яблуках, захищають клітини від вільних радикалів та уповільнюють процес старіння. Ці терпкі фрукти допомагають постачати організм калієм, магнієм та залізом — мінералами, важливими для здоров'я серця, м'язів та крові.
Їхній терпкий смак та соковитість роблять їх ідеальними для варення (джемів, пюре, соків та компотів, а також для приготування яблучного пирога.
Раніше фахівці пояснили, чому їсти навіть трохи підгнивші яблука шкідливо для здоров'я.