Сергій Білецький займається виноробством років з тридцять. З дитинства йому подобається доглядати за життєдайною лозою та сам чаруючий процес виробництва вина.
Вперше виноградний трунок Сергійко спробував в шестирічному віці, коли гостював у рідної бабусі Тасі у селі Новороманівка Великомихайлівського району. Також смакував її солоденьким вишняком. І, вже роблячи власне вино, винороб щоразу «відкорковує» дитячі спогади, щоб зробити свої фірмові напої ще смачнішими та ароматнішими. І це йому вдається.
Влітку 2024-го трудолюбивий маяківець відкрив Центр етнографічного, сільського зеленого туризму і сімейного відпочинку – екоферму «Пан Білецький».
Після прогулянки серед виноградної лози і троянд можна насолодитися дегустацією вин крафтової виноробні, поласувати смачними стравами, особисто познайомитись зі співаючим виноробом та його пісенним репертуаром.
«І швець, і жнець, і на дуді грець» – кажуть в народі про таких, як Сергій Білецький, – українця із «золотими» руками і щедрим серцем.
– У цій садибі я народився. Після школи поїхав в Одесу, здобув вищу освіту, працював на відповідальних посадах, але все ж повернувся в батьківську оселю, до виноградника, який садив ще мій дідусь, і за покликом душі взявся за садівництво. Знайшов тут себе, своє щастя, і готовий ділитися ним з усіма, – розповів Сергій Білецький.
Найчастіше приїжджають до хлібосольного та співучого винороба «зелені туристи» з Одеси. Варто проїхати з вітерцем лише 35 кілометрів – і ви вже на гостині у пана Білецького.
Неподалік Нижньодністровського нацпарку та заповідника на Дністрі ташується його колоритна «Бессарабська садиба» із зонами відпочинку та дозвілля для туристів. Тут кожен може відчути приплив життєвої енергії, єднання з природою й отримати вкрай необхідне – особливо під час війни – психологічне перезавантаження. До речі, тур пана Білецького й називається «Перезавантаження». Він включає риболовлю та водні прогулянки екологічними маршрутами по заповідних місцях «Царство птахів», «Дністровська Амазонія», «Старий Турунчук», «Біле озеро» тощо.
Нещодавно вкрай необхідне «перезавантаження» тут отримали більше 30 патологоанатомів, котрі ідентифікують тіла наших загиблих захисників, переданих окупантами.
Виноградар регулярно донатить на ЗСУ. У Львові в нього є друзі – медики з Маріуполя, які виїжджають в зону бойових дій і проводять реабілітацію саперів, які розміновують звільнені території. Сергій Білецький доправляє для бійців енергетичні напої на основі винограду і ягід «Бича кров» у 400-грамових пляшках.
Екоферма «Пан Білецький» насамперед приваблює розмаїттям найкращих сортів столового винограду і вишуканих троянд. В колекції винороба – більше сотні столових, мускатних, десертних, кишмишних та винних сортів найкращих селекцій України та світу.
Дивують туристів виноградні китиці вагою майже чотири кілограми з п’ятисантиметровими ягідками, які апетитно звисають з лози і тримаються до самого Нового року.
Гастрономічне задоволення отримують гості маяківського винороба від дегустації його авторських крафтових вин, фірмової рибної трійної юшки, хрумких карасів, смажених в кукурудзяному борошні, копчених лящів, запеченого коропа з яблуками в рукаві від шеф-кухаря Білецького, маринованого товстолобика, соління та бессарабських закусок. А для поціновувачів сухого червоного вина є навіть спеціальна атракція «Бринза-бар».
Гарних емоцій додає відпочивальникам ансамбль танцю-свистопляски «Віртуози Маяк» з вокалістом Сергієм Білецьким, який віртуозно грає на сопілці, багатьох музичних інструментах і як справжній винороб – на пляшках. Його пісенний репертуар нараховує півтори тисячі українських і світових хітів та пісень більшості народностей Одещини, адже садівник та заядлий рибалка чимало літ трудився весільним музикою.
Отож колоритного пана Білецького називають ще «винороб, що співає!».
Не лише гостей його екосадиби дивують унікальні місцеві вина та натуральні ягідно-фруктові наливки, а й гурманів вина Одещини, України та закордоння. Сергій Білецький творить крафтові напої «Ожинове», Ice Wine, «Вишневе», «Персикова сльоза», «Малиновий дзвін», «Смородинове», «Ранок в Парижі», «Мускат золотий», «Шардоне класік», «Ркацителі», «Бессарабське чорне», «Каберне», «Мерло», «Бича кров», «Лімончелло», «Виноградна сльоза». Більшість його вин – володарі золотих нагород винних конкурсів та є великою рідкістю на полицях наших магазинів.
Крафтова виноробня пана Білецького представляла Одещину на численних гастрономічних ярмарках та фестивалях вина в Україні.
– Здійснити повний цикл виробництва вина – це як народити і виховати дитя. Це догляд за лозою і спостереження, як народжуються і визрівають ягоди, потім – збір урожаю, віджим, первинне бродіння, підготовка діжок, витримка молодого вина до повного дозрівання, розливання по пляшках. І нарешті божа роса іскриться в бокалі, – розповідає Сергій Білецький. – Я офіційно зареєстрований виробник вин.
Коли ще до війни був у Грузії і вивчав виноробство, пан Білецький відкрив для себе, що грузинське вино, мабуть, найстаріше у світі.
– Його залишки знайшли на черепках посуду, що датується третім тисячоріччям до нашої ери. Це задовго до того, як Ісус перетворив воду на вино та зійшов на Голгофу. І це, безумовно, «Ркацителі». Воно не таке вибухове, як «Мускат», і не таке витончене, як «Шардоне», проте має унікальний смак і потужний аромат. Хоча воно й біле, але по колориту дає фору деяким червоним винам. Я його відтворив з винограду, саджанці якого привіз із Кахетії, – запевняє виноградар.
Майстерність садівництва та виноробства, як і його старший брат Юрій, пан Сергій перейняв від батька Олексія – енергетика, агронома-аматора.
Нині пан Білецький вже сам навчає виноробству всіх охочих, яким залюбки реалізовує саджанці елітних сортів винограду.
– Захоплення виноградарством і трояндами – це «страшніше», ніж захоплення модою, мобільними телефонами чи автівками. Кожного року з’являються нові гібриди з новими, інколи фантастичними властивостями: новими смаками, новими кольорами та формами ягід, стійкістю виноградників до хвороб, – розповів маяківський садовод. – Сьогодні багато ветеранів війни за підтримки держави відкривають власну справу, насамперед, садівництво і я готовий безкоштовно допомогти своїм колегам саджанцями, щоб закласти добрі виноградники.