Організація Emmentaler Switzerland подала позов до Суду ЄС, аби домогтись реєстрації захищеного географічного найменування швейцарського сиру "Емменталь" після відмови Європейської комісії.
Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Swissinfo.
У Emmentaler Switzerland заявили, що хочуть, аби назва "Емменталь" на території ЄС використовувалась тільки для оригінального продукту, виготовленого у Швейцарії.
Але Європейська комісія відмовляється вносити "Емменталь" до переліку захищених географічних найменувань, мотивуючи це тим, що назва історично та культурно пов'язана з ширшим географічним регіоном, ніж лише Швейцарія.
У позові до Суду ЄС Emmentaler Switzerland стверджує, що назва традиційного швейцарського сиру захищена кількома міжнародними угодами, одна з яких була підписана у Пʼємонті у 1951 році.
"Таким чином, міжнародне право з 1950-х років визнає, що найменування "Емменталь" зарезервоване виключно для швейцарських сирів, і це вже було підтверджено італійськими судами", – йдеться в позові.
Європейська комісія представляє позицію Австрії, в якій, як стверджує місцева влада, сир "Емменталь" виробляється і продається принаймні з 1936 року.
Emmentaler Switzerland просить, аби "Емменталь", вироблений за межами Швейцарії, маркувався із зазначенням країни або регіону виробництва, наприклад "Емменталь з Австрії".
Час від часу захищені географічні найменування призводять до суперечок між країнами. Так, Італія ініціювала процедуру оскарження проти Словенії в багаторічній суперечці через бальзамічний оцет з міста Модена.
На початку року Єврокомісія затвердила два нові "захищені" найменування – для латвійського хліба за особливим рецептом та для вина з британського Сассекса.