Вчені назвали головну причину ожиріння / © Pexels
Вчені з’ясували, що ключову роль в ожирінні відіграє надмірне споживання калорій, а не недостатня фізична активність, як вважалося раніше. Особливо вирішальним фактором є високий вміст ультраоброблених продуктів у раціоні жителів економічно розвинених країн.
Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі PNAS.
Ожиріння та надмірна вага є серйозними світовими проблемами охорони здоров’я. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), зайва вага пов’язана з багатьма хворобами, включаючи серцево-судинні захворювання, діабет, рак, неврологічні та хронічні респіраторні розлади. У 2021 році підвищений індекс маси тіла (ІМТ) спричинив приблизно 3,7 мільйона смертей від неінфекційних захворювань.
Донедавна вважалося, що головним винуватцем ожиріння є малорухливий спосіб життя. Однак нові дослідження доводять, що причина криється саме в надмірному споживанні калорій.
«Хоча фізична активність, безсумнівно, корисна для психічного та серцево-судинного здоров’я, її роль у контролі ваги може бути перебільшена. Найбільший внесок у набір ваги дає саме надмірне споживання калорій, особливо з ультраобробленої їжі. Це дослідження підкреслює: епідемія ожиріння більше пов’язана з тим, скільки і що ми їмо», — пояснив доктор Томас М. Голланд з Університету Раша (США), який не брав участі в дослідженні.
Вчені проаналізували дані понад 4 тисяч дорослих учасників з шести континентів, що представляють різні стилі життя — від мисливців-збирачів до жителів індустріалізованих міст. Вони вивчали показники ожиріння (ІМТ та відсоток жирової маси) та витрати енергії.
У розвинених країнах науковці виявили вищі показники ІМТ, жирової маси та загальних енерговитрат. Це частково пояснюється тим, що люди з більшою масою тіла потребують більше енергії.
«Люди з індустріалізованих регіонів не обов’язково менш активні, просто вони мають більші тіла, які потребують більше енергії. Але вони також споживають набагато більше калорій, особливо з ультраоброблених продуктів — це і є головна причина ожиріння», — додав доктор Голланд.
Дослідження показало, що частка ультраобробленої їжі в раціоні прямо пов’язана з відсотком жиру в тілі. Це відбувається тому, що такі продукти:
викликають менше відчуття ситості;
стимулюють переїдання, оскільки розроблені бути надзвичайно смачними.
«Щоб схуднути, головне — контролювати, що саме ви їсте, а не лише бути активним. Я рекомендую пацієнтам рухатися, щоб зберегти м’язи та спалювати калорії, але без правильного харчування схуднення не буде», — підсумував американський хірург доктор Мір Алі, який також не брав участі в дослідженні.
Нагадаємо, більшість популярних перекусів не лише не насичують надовго, а й можуть шкодити нашому кишківнику, а це має ключове значення для здоров’я всього організму. Видання Real Simple розповіло, чому варто піклуватися про мікробіом, як обирати перекуси, які вас не тільки наситять, а й зроблять здоровішими та поділилося смачними та корисними ідеями на щодень.