Виноград є дуже популярним. З ним готують салати, його маринують і навіть заморожують. Однак ми зазвичай обираємо світлі сорти. Вони здаються солодшими і ніжнішими на смак, тому частіше потрапляють до наших кошиків. Однак не варто відмовлятися від темного винограду, оскільки він дуже корисний і смачний. Ба більше, він ідеально підходить для приготування осіннього варення, пише Wprost Odzywianie. Це варення стане ідеальним солодким доповненням до хліба або млинців. А крім того, воно корисне для гіпертоніків, зазначають автори публікації.
Промийте виноград під проточною водою. Ви також можете почистити його від шкірки, але це не обов'язково. Намагайтеся видалити всі кісточки або звести їх наявність до мінімуму.
Змішайте цукор, виноград, апельсиновий сік і цедру в каструлі. Додайте також гвоздику. Варіть на слабкому вогні приблизно 1,5 години, постійно помішуючи. Як тільки варення досягне бажаної консистенції, перекладіть його в стерилізовані банки, закрийте та пастеризуйте приблизно 15 хвилин.
Нагадаємо рецепт джему із дині.