Шеф-кухарка Валентина Кущ (Валя Саєнко), яка поділилася рецептом маринада для шашлика, розповіла, як приготувати в’ялені сливи.
«Ідеальний додаток для гурманів. І в салати, і в сендвічі чи просто до вина. А як це смачно з паштетом чи додати в соус до мʼяса. Беріть цупкі сливи у яких легко відходить кісточка», — написала вона.
Сливи — трішки більше 1 кг (1 кг без кісточки); Сіль — дрібка; Цукор — 2 ст л; Оцет бальзамічний чи яблучний — 1 ст л; Часник — 3−4 зубчика; Дрібка чилі сухого (або замініть на свіжий); Олія рафінована — 250 г; Базилік Можна додати дрібку чебрецю, розмарину, кориці, кардамону, 1 суцвіття гвоздики та 1 зірочку бодяну. Це за смаком
Сливи нарізаємо навпіл, солимо, додаємо цукор та оцет. Обережно мішаємо (якщо сливи не цупкі, то краще викласти в один шар і посипати зверху). Даємо постояти мінімум пів години. Так вони виділять більше соку, а це те, що нам потрібно.
Далі викладаємо одним шаром в сушарку чи в духовку. Сушимо при 70 градусах.
«В мене на це пішло приблизно 20 годин. В духовці це буде приблизно 6 годин при 100*. Ставте на конвекцію та привідкривайте дверцята. Але все ж краще спостерігати за ними. Сливи не повинні пускати рідину, але залишитись ще мʼякими», — повідомила шеф-кухарка.
Після сушіння стерилізуємо банки і викладаємо шарами сливи з часником та листочком базиліку (кладу на одну баночку 250 г 2−3 листочки). Олію розігріваю зі спеціями (так вони гарно відкриють ароматику) і заливаю сливи. Олія не має диміти.
«Далі я ще раз стирілізую банки. Накриваю кришками, ховаю під рушники і чекаю поки охолоне», — написала вона.
Як писали «ФАКТИ», Валентина Кущ також розповіла, як приготувати скарпаччу.