Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

"Теорія п'яної мавпи" підтверджена: чому люди так полюбили алкоголь

"Теорія п'яної мавпи" підтверджена: чому люди так полюбили алкоголь
ZN.UA • 1 хв читання

Дикі шимпанзе регулярно вживають алкоголь, з’їдаючи стиглі ферментовані фрукти. Вчені встановили, що тварини щодня отримують близько 14 грамів етанолу — це відповідає пів літрі пива для людини з урахуванням розміру тіла приматів, повідомляє ScienceAlert.

“Це не незначна кількість алкоголю, хоча він дуже розбавлений і пов’язаний саме з їжею”, — зазначив провідний автор роботи, науковець Каліфорнійського університету в Берклі Олексій Маро в коментарі AFP. За його словами, це перший доказ того, що найближчі еволюційні родичі людини регулярно вживають фізіологічно відчутні дози алкоголю.

Результати дослідження, опублікованого в журналі Science Advances, підтверджують так звану “теорію п’яної мавпи”, яку понад десять років тому запропонував американський біолог Роберт Дадлі, нині спів­автор дослідження. Вона пояснює, що схильність людей до алкоголю та здатність його метаболізувати є спадком від предків-приматів, які щодня споживали ферментовані плоди. Маро зауважив, що точніше було б говорити не про “п’яну мавпу”, а про “еволюційне похмілля”.

Спочатку гіпотезу зустріли скептично, однак останніми роками вона здобула популярність. Попередні дослідження показували, що деякі примати не лише їдять фрукти, що вже забродили, а й свідомо віддають перевагу нектару з вищим вмістом алкоголю. Нові дані зробили її ще більш переконливою для наукової спільноти.

Професор антропології та еволюційної біології Дартмутського коледжу Натаніель Доміні, який не брав участі в дослідженні, назвав його “справжнім шедевром”. Він зазначив, що ця робота поклала край дискусіям про поширеність етанолу в тропічних фруктах, хоча водночас поставила нові питання. Зокрема, йдеться про можливі наслідки постійного впливу малих доз алкоголю на біологію та поведінку приматів.

Невідомо й те, чи шимпанзе спеціально шукають ферментовані плоди, чи просто споживають їх так само як і інші фрукти. 

Дослідники наголошують, що ця тема потребує подальшого вивчення. Вони планують дослідити, як саме регулярне споживання алкоголю може впливати на приматів та які висновки це дозволить зробити для розуміння людських звичок.

“Ми можемо дізнатися більше про себе, спостерігаючи за шимпанзе”, — підсумував Маро.

Відомо, що людиноподібні мавпи можуть пам'ятати своїх друзів протягом десятиліть. Шимпанзе та бонобо, яких розлучили на понад 25 років, впізнавали колишніх товаришів на фотографіях. Ця здатність до довготривалої соціальної пам’яті є найдовшою, задокументованою у тварин, і перевершує навіть ту, що раніше спостерігали у дельфінів.