Коротко
Згідно з християнською традицією, Успенський піст завершується святом Успіння Пресвятої Богородиці. Щоб уникнути негативних наслідків для організму після посту, важливо правильно вийти з нього, уникаючи переїдання та різких змін у раціоні. Рекомендується починати з нежирних продуктів і поступово збільшувати порції.
14 серпня у християн східного обряду закінчується Успенський піст, який тривав два тижні. Вже 15 серпня віряни відзначатимуть велике свято – Успіння Пресвятої Богородиці.
За своєю суворістю Успенський піст не поступається Великому посту. Вірянам заборонялося вживати м'ясо, молочні продукти, яйця, а в певні дні практикувалося сироїдіння.
Щоб повернення до звичайного раціону не вплинуло на самопочуття, важливо правильно вийти з посту. Тому одним з головних правил є уникати переїдання. Під час посту організм не був перевантажений їжею, тому порції потрібно збільшувати поступово. Краще перші кілька днів вставати з-за столу з відчуттям легкого голоду.
Не можна одразу вживати продукти, які були заборонені під час посту. Нежирні м'ясо і молоко їсти потрібно поступово.
Жирні, копчені, смажені, соління не можна вживати у перший тиждень-два після посту.
Краще починати поступово вживати молочні продукти (йогурти, кефір), каші, картоплю. Також під час виходу з посту можна приготувати легкі бульйони з птиці. Якщо хочеться з'їсти м'ясо або рибу, то краще їх відварити або приготувати на пару.
Також не слід вживати алкогольні напої та каву. Краще під час виходу з посту пити зелений або трав'яний чай, узвар, воду.