Свято Маковея пов’язане з вшануванням мучеників-братів Маккавеїв, які прийняли смерть в ім’я віри. Цього дня вшановують сімох мучеників: старого батька Єлеазара, його дружину і п’ятьох синів, яких замучили за віру в істинного Бога ще 166 року до Різдва Христового.
Також вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея і співзвучної з ним рослини маку, яка дозріває в цей час і її освячують у храмах разом із медом і букетами з трав.
На Медовий Спас українці традиційно освячують у церквах мед нового врожаю, якийвважається особливо цілющим. Вірять, що освячений мед має лікувальні властивості та приносить здоров’я. Цього дня господині готують страви з маком і медом: млинці, пироги, булочки та пряники, які символізують достаток і радість.
Також прийнято ділитися освяченим медом із рідними та сусідами, що зміцнює спільноту. У деяких регіонах України до церкви несуть букети з польових квітів і трав, які називають «маковійчиками», для благословення.
Свято знаменує початок Успенського посту, під час якого слід дотримуватися тілесної та духовної стриманості, не піддаватися гучним розвагам, не сваритися.