Швидка допомога / © УНІАН
У Запорізькій, Івано-Франківській та Львівській областях за останній тиждень виявили три спалахи гострих кишкових інфекцій. Серед постраждалих — 70 людей, зокрема 19 дітей.
Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.
Всі пацієнти отримали необхідну допомогу в лікарнях. Фахівці наголошують: влітку ризик інфекцій зростає, тож потрібно бути особливо уважними до свого здоров’я.
Гострі кишкові інфекції часто передаються через немиті руки, заражену їжу та воду, а також під час купання у забруднених водоймах. Особливо небезпечними є продукти тваринного походження без достатнього термічного оброблення — м’ясо, яйця, непастеризоване молоко.
Також у зоні ризику — кондитерські вироби, молочні продукти, фрукти та овочі, які зберігалися в неналежних умовах.
Симптоми, які не можна ігнорувати:
висока температура, діарея, блювота;
зменшення сечовиділення або його відсутність.
У МОЗ наголошують на простих, але дієвих правилах профілактики:
не споживайте продукти з вичерпаним терміном придатності;
ретельно мийте овочі, фрукти та зелень;
термічно обробляйте м’ясо, рибу та яйця.
З дотриманням цих правил можна мінімізувати ризики зараження навіть у спеку.
Нагадаємо, молоко, м’ясо, риба, овочі та фрукти потенційно можуть бути джерелами харчових отруєнь.
Домашнє непастеризоване молоко та продукти, які зберігалися з порушенням правил, становлять значну загрозу для здоров’я. Радимо ретельно мити фрукти та овочі, особливо ті, що вживаються сирими. Це пов’язано з тим, що бактерії швидко розмножуються за температури понад 10°C, що може призвести до утворення токсинів.