Традицію випікання різдвяних пряників Слобожанщини внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.
Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.
Обрядову випічку готують лише раз на рік у колі родини, або з близькими людьми чи сусідами. Потім нею обмінюються: дівчаткам дарують пряники у вигляді фігурок панянок, що символізує жіночність і добробут, а хлопчикам – коників, як символ мужності та сили.
Більші за розміром вироби віддаються хрещеникам, а менші роздають іншим дітям.
Традиція випікання і дарування пряників поширена в громадах Полтавської, Сумської та Харківської областей. Технологія приготування, рецептура та оздоблення майже не різняться в регіоні.
Втім різними є назви пряників – "панянки", "барині", "баришні", "коники", "вершники", "пташки" тощо.
Зокрема, в Охтирському районі Сумщини пряники звуться "панянками" та "кониками". Їх розписують "намазкою" з крохмалю й борошна, додаючи білу, зелену чи жовту глазур. Розпис довільний: контури, спіралі, хвильки, квіти. Випікають "панянки" різних розмірів, деякі з них сягають до 60 см.