Loqal – новинний агрегатор Loqal
Скільки ягід можна з’їсти за раз і що приготувати вдома
Новини

Скільки ягід можна з’їсти за раз і що приготувати вдома

Zaxid.net • 0 переглядів • 1 хв читання

Сезон ягід стартував, тож варто скористатися цим і додавати їх у щоденний раціон. Ягоди – це не тільки смачно, вони допомагають знизити ризики чи полегшити перебіг багатьох захворювань. Завдяки антоціанам та вітамінам ягоди мають антиоксидантні, протимікробні, протизапальні і нейро- та кардіопротекторні властивості. Щоденне споживання ягід допомагає нормалізувати рівень цукру, холестерину в крові та знижує ризик захворювань серця, органів травлення, деяких типів раку, діабету, ожиріння тощо.

Засновниця школи здорового харчування Nodiet Ольга Дорош розповіла ZAXID.NET, скільки ягід варто з’ їдати щодня, у яких більше вітамінів – червоних чи темних, які ягідні смаколики можна приготувати вдома тощо.

«Усі ягоди є хорошим джерелом вітаміну С (він важливий для роботи імунної системи, засвоєння заліза), харчових волокон (нормалізують рівень цукру, холестерину в крові, дають відчуття ситості, слугують профілактикою закрепів), антиоксидантів і поліфенолів (захищають клітини від вільних радикалів, що може уповільнити старіння і знизити ризик деяких захворювань) тощо. Тому зараз, коли триває ягідний сезон, варто подбати про те, щоб у раціоні вашої родини щодня були різноманітні ягоди», – каже Ольга Дорош.

Є люди, які можуть за раз їсти до кілограма черешень чи полуниці і добре при цьому почуваються, а є й ті, у кого велика кількість ягід може викликати дискомфорт і розлади. За рекомендаціями різних спеціалістів, каже Ольга Дорош, за добу доросла людина може з’їдати до 400 г ягід. Вітамін С — водорозчинний, тому коли його концентрація в крові сягає порогового значення, нирки починають його виводити. Решта біологічно активних сполук також виводиться нирками і не накопичуються. Тож додаткової користі від переїдання ягід немає.

Які ягоди найкорисніші червоні чи темні?

Фахівці на це питання відповідають так: ті, які помиті і з яких не зробили сік, адже сік чи фреш прирівнюють до доданого цукру. У темніших ягодах зазвичай більше антиоксидантів. Найкращим рішенням буде їсти різноманітні ягоди, щоб отримати максимальну кількість різних типів корисних речовин.

У ягідний сезон не забудьте зробити запаси на зиму, але не готуйте з них варення, бо тоді втрачається багато вітамінів і зайвий цукор нікому не потрібний. Ягоди найкраще заморозити, це потрійний виграш: ви не збільшуєте споживання доданих цукрів, не руйнуєте вітамін С тривалим нагріванням і не стоїте на кухні.

За кілька годин до того, як додати ягоди в морозильну камеру, встановіть її на найхолодніший режим. Ягоди слід перебрати, помити і добре висушити. Якщо їх не висушити перед замороженням, зайва волога зіпсує не тільки вигляд, але погіршиться якість. Тоді слід розкласти ягоди на деко і заморозити. Потім перекласти в пакети чи контейнери і зберігати в морозилці. Так кожна ягода буде окремо і уже придатна до споживання. Зберігати заморожені ягоди можна близько року, якщо довше, то кількість поживних речовин почне різко зменшуватися.

Як приготувати ягідні смаколики в домашніх умовах?

Ягоди можна додавати в салати (наприклад, полуницю), готувати з них смузі, робити пюре до каш тощо.

Ягоди помити, всі інгредієнти покласти у чашу блендера і збити.

Ягоди помити, всі інгредієнти зблендерити, розлити в формочки і поставити в морозилку.

Велике листя шпинату порвати руками і викласти в салатницю. Полуницю розрізати навпіл, авокадо – напівкільцями. Сир дрібно розкришити, а цибулю дрібно нарізати.

Для заправки змішайте усі інгедієнти, крім макових зернят і оливкової олії. Поступово почніть вливати оливкову олію, постійно збиваючи. Коли вийде емульсія – додайте макові зерна й перемішайте. Заправляйте салат перед подачею до столу.

Цей матеріал не містить медичних порад або порад щодо лікування і повністю відповідає актуальним науковим дослідженням. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, зверніться, будь ласка, до лікаря.

0