Як вимити чайний наліт з горняток? / © Pexels
В чаї містяться дубильні речовини таніни. Вони є хімічними сполуками, які присутні в рослинах, що квітнуть. Зазвичай вони мають трішки гіркий терпкуватий смак. Причина досить проста — в природі дубильні речовини є захистом рослин від тварин. Через гіркий смак зменшується ймовірність того, що тварина з'їсть рослину. Але люди, навпаки, ним насолоджуються.
Саме ці таніни і спричиняють появу коричневих плям на горнятці. Але зазвичай так відбувається лише в тому разі, якщо ви віддаєте перевагу чорному чаю. Тому що в ньому більше дубильних речовин. В трав'яних та м'ятних їх практично немає, тому і плям ці напої не залишають.
Найпростіший варіант, як вимити чайний наліт — це скористатися оцтом. Просто налийте в горнятко гарячої води, додайте трохи столового оцту, перемішайте і залишіть на ніч. Наступного дня просто помийте посуд і ви побачите, що пляма зникла. Однак переконайтеся, що ви ретельно відчистили горнятко від оцту.
Якщо у вас на кухні не виявилося оцту, не переживайте. Його можна замінити лимонним соком. Кроки такі ж самі: залити, дати постояти, очистити вранці.
Харчова сода також непогано справляється з темними плямами від чаю. Натріть всередині посудину содою, почекайте кілька хвилин, додайте води і залишіть на кілька годин. Як тільки ви помиєте кухоль, пляма повністю зникне.
Відкрили кетчуп – де його тепер правильно зберігати: в холодильнику чи в шафі
Як різати французький багет: на мінісендвічі й не тільки, під яким кутом, яка товщина шматочків
Як остудити яйця, щоб вони легше чистилися: простий метод