Loqal – новинний агрегатор Loqal
Що буде, якщо їсти моркву щодня: лікарі назвали п'ять безперечних переваг цього овоча
Новини

Що буде, якщо їсти моркву щодня: лікарі назвали п'ять безперечних переваг цього овоча

ТСН • 0 переглядів • 1 хв читання

Чим корисна морква: що буде, якщо їсти її щодня / © Unsplash

Хоча в більшості з нас морква асоціюється з яскраво-помаранчевим кольором, спочатку цей коренеплід був жовтим і фіолетовим. В їжу ми найчастіше вживаємо саме корінь моркви, але її листя та стебла також їстівні. Морква вважається важливим джерелом харчових каротинів, закриваючи нашу потребу у вітаміні А.

Харчова цінність моркви (на одну порцію в 80 г):

Морква багата рослинними сполуками, які називаються каротиноїдами: вони накопичуються в корені, частині, яку ми їмо найбільше. Близько 80 відсотків каротину в моркві є типом бета-каротину, який часто називають провітаміном А, оскільки ми перетворюємо його на вітамін А в нашому кишківнику. Більшість цих каротиноїдів міститься в м’якоті або зовнішній частині кореня, а не в серцевині.

Каротиноїди відіграють важливу роль у розвитку зору, а також допомагають підтримувати функціонування імунної системи. Вони важливі для нашої шкіри та здорового старіння, а також підтримують наші слизові оболонки.

Цікаво, що коли ми готуємо моркву шляхом смаження, запікання або в мікрохвильовій печі, ми можемо підвищити або принаймні зберегти вміст каротиноїдів у ній. Додавайте до цього овоча невелику кількість олії, щоб підвищити вашу здатність засвоювати вміст провітаміну А ще краще.

Морква є джерелом клітковини та вітаміну С, які сприяють здоров'ю серця і судин. Вона також допомагає змінити всмоктування холестерину і, як наслідок, може покращити його баланс в організмі. Однак більшість цих доказів походить від експериментів на тваринах, і щоб підтвердити її користь для серця, необхідні додаткові дослідження.

В чому користь моркви / © Unsplash

Морква має низьку калорійність і є хорошим джерелом клітковини. Дослідження показали, що додаючи до свого раціону моркву, ви можете збільшити відчуття ситості. Однак деякі плани схуднення, як-от дієти з дуже низьким вмістом вуглеводів, радять уникати цього овоча, оскільки в ньому міститься багато простих вуглеводів. Проте варто врахувати інші переваги моркви для здоров’я, а також той факт, що структура, клітковина і високий вміст води в моркві знижують апетит. Її природна солодкість також може бути корисною для зменшення вживання цукру в раціоні.

Захисні рослинні сполуки в моркві пов’язують зі зниженим ризику розвитку раку, хоча поки що було проведено мало досліджень, які могли б цей факт підтвердити. Зменшення ризику може бути пов’язане з тим, що моркву люблять люди, які більше схильні до здорового харчування, багатого різними овочами.

Дослідження за участю молодих жінок, які їли достатню кількість моркви, щоб отримати 15 г клітковини на день протягом тритижневого періоду, показало, що клітковина добре бродить. Крім того, дослідження підтверджують, що овоч відіграє роль пребіотика, тобто морквяна клітковина є хорошим джерелом живлення для корисних бактерій, які живуть у кишківнику. Багато з цих кишкових бактерій виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, які є корисними не лише для кишківника, а й для нашого здоров’я загалом.

Для більшості людей морква є безпечною частиною збалансованої та здорової дієти. Якщо у вас немає алергії на цей коренеплід, можете сміливо додавати його до свого щоденного раціону.

Однак надмірне вживання моркви може призвести до стану, який називається каротинемією, тобто коли шкіра набуває жовтуватого відтінку. Споживання близько 10 кг на день сирої або вареної моркви також може бути пов'язане (хоча і вкрай рідко) з нейтропенією (зниження рівня білих кров’яних тілець) та аменореєю (припинення місячних). Звісно, з'їсти таку велику кількість практично нереально.

Лікарі стверджують, що для отримання всіх корисних переваг моркви треба вживати 1-2 штуки на день.

Значно корисніша за популярного тунця: фахівці радять обов'язково додати до свого раціону цю рибу

В Європі від нього відмовляються: що це за популярний в Україні продукт і чому він небезпечний

Спеціалістка розповіла, чим не слід закушувати алкоголь, хоча ці п'ять поєднань здаються ідеальними

0