Що буде, якщо регулярно їсти мигдаль / © Pixabay
Мигдаль багатий на протизапальні поживні речовини та антиоксиданти, які здатні зменшувати ризик хронічних захворювань. Більш універсального горіха складно знайти. Адже його не лише їдять як корисне перекушування, з нього готують мигдальне молоко, борошно, масло тощо.
Мигдаль можна і потрібно вживати щодня. Хоча він і містить велику кількість жиру, як і інші горіхи, в ньому більше вуглеводів. Він є чудовим джерелом рослинного білка, не містить глютену і холестерину, а тому підходять людям з різними дієтичними і смаковими уподобаннями.
Цей горіх дуже жирний, він містить велику кількість мононенасичених жирів, які потрібні, щоб підтримувати здоровий рівень холестерину та сприяти загальному здоров’ю серця. Ці жири знижують рівень “поганого” холестерину і підвищують рівень “хорошого”. А ще мигдаль багатий на антиоксиданти, зокрема, флавоноїди і вітамін Е, які необхідні для оновлення клітин і здоров’я серцево-судиної системи.
Ці горіхи відрізняються високим вмістом клітковини, білка, жирів та насичені поживними речовинами, а тому забезпечують на довгий час відчуття ситості. А це допомагає приборкати тягу до їжі і зменшити вагу. 2025 року група провідних світових вчених-дієтологів і лікарів проаналізувала різноманітні дослідження, виявивши, що завдяки щоденному вживанню мигдалю можна втрачати і контролювати свою вагу. Дослідження показало, якщо їсти 50 г цього продукту на день, то можна схуднути (це приблизно дві невеликі жмені).
В мигдалі міститься багато L-карнітину та рибофлавіну, а ці речовини необхідні нам для забезпечення здоров’я мозку. Вони зменшують когнітивні втрати з віком. Дослідження, яке було проведено 2024 року, показало, що літні люди, які регулярно вживають мигдаль чи інші горіхи (понад 11 г на день), мали менші шанси отримати з віком когнітивні порушення.
Якщо ви полюбляєте перекушувати мигдалем, то можете бути впевненими, що він позитивно вплине на ваш мікробіом. А це, в свою чергу, покращує здоров’я кишківника і запобігає кишковим захворюванням. 2025 року вчені висвітлили кілька важливих досліджень, які показали, що мигдаль допомагає в зростанні корисних кишкових бактерій, зокрема, Ruminococcus, Roseburia, Lachnospira, Eubacterium та інші.
В цьому горіхові міститься велика кількість вітаміну Е, який є потужним антиоксидантом, що допомагає захистити шкіру від пошкоджень, спричинених вільними радикалами. Також в мигдалі містяться здорові жири, які зволожують шкіру, зберігають її еластичність, зменшучи кількість зморшок. В Каліфорнійському університеті (Девіс) було проведено дослідження, яке показало, що жінки, які з’їдають до двох порцій мигдалю на день в період постменопаузи, помітили значні покращення шкіри вже протягом 24 тижнів.
Після тренування лікарі рекомендують вживати саме мигдаль як перекушування. Нещодавнє дослідження, проведене Університетои штату Сан-Дієго та Королівським коледжем Лондона, показало, якщо з’їдати дві порції цих горіхів після виснажливого тренування, то м’язи швидше відновлюються та зберігають більшу силу.
В одній порції мигдалю — це приблизно 23 сирих горіхів (це невелика жменька). Вона містить:
15 основних поживних речовин (зокрема, 77 мг вітаміну Е, 76 мг кальцію, 208 мг калію, 77 мг магнію).
На день рекомендовано вживати приблизно 30-50 г мигдалю, а це 8-10 горіхів. Чи корисно пити мигдальне молоко? Хоча воно і є чудовою альтернативою звичайному і хорошим варіантом для тих, в кого непереносимість лактози, після оброблення мигдаль втрачає більшість своїх корисних речовин.