Loqal – новинний агрегатор Loqal
Розвелося багато равликів? Приготуйте їх по-бессарабськи!
Новини

Розвелося багато равликів? Приготуйте їх по-бессарабськи!

Одеське Життя • 0 переглядів • 1 хв читання

Цього року небо порадувало власників городів теплими дощами: рослини пішли у зріст, а бур’янина – ще швидше. У цій обстановці чудово відчули себе різного роду равлики, у тому числі садові. Їх ще називають виноградними.

– У нашому городі равлики з’їли всі сходи гарбуза та кабачків, навіть перейшли на цибулю, – бідкається мешканець села Залізничне Болградського району Сергій Драганюк. – Але я знайшов цим равликам корисне застосування – приготував із них оригінальну страву. Прийшли гості, вирішив їх почастувати. Тільки попросив дружину не розповідати про головний інгредієнт. Усі їли з апетитом, нахвалювали. Коли тарілку спустошили, я спитав: як думаєте, що ви їли? Варіантів було багато, але ніхто не вгадав. Коли розповів, що це були равлики садові, мені просто не повірили.

Є кілька відомих рецептів приготування равликів, які можна знайти в інтернеті, – по-лабінськи, відоме у французів «Ескарго» та інші. Але у Сергія вийшов бессарабський варіант, про який він нам розповів.

– Зібрав відро живих садових равликів, поклав їх на борошно на добу – це необхідно, щоб вони прочистили кишечник, – розповідає Сергій. – Далі за відомим алгоритмом: дві хвилини варимо в окропі, трохи охолоджуємо, витягаємо тіло равлика з раковини, нутрощі викидаємо, беремо тільки «ніжку». Отриманий продукт варимо дві години. А далі я зробив усе по-нашому, по-бессарабському: на олії обсмажив багато цибулі, не пошкодував червен піпер – так у нас називають висушений і помелений червоний болгарський перець, додав місцеві спеції – і все це протушкував. Можна равликів у червоному соусі подавати як окрему страву, вона навіть схожа на каварму. Другий варіант – додати рис, бульйон і зробити з равликів плов. Спробуйте – це дуже смачно. А головне, ви врятуєте свій город від шкідників.

0