Як вирощувати ягоди, ефективно їх зберігати, пакувати й переробляти, аби створювати додаткову вартість: у Вінниці презентували проєкт «RE:Berry – Підтримка стійкого зростання ММСП у ягідництві», який реалізовуватиметься у 9 регіонах України, зокрема й на Вінниччині.
За словами експертки проєкту RE:Berry Дар’ї Легези основою проєкту є формування ефективних та стійких мереж, створення ланцюгів та партнерства вздовж всіх процесів виробництва ягід: від постачання садибного матеріалу до купівлі готової продукції на полицях магазину.
Проєкт передбачає проведення тренінгів для фермерів. Планується відібрати 45 учасників – по 5 з кожної області-учасниці. Навчання проходитиме як в онлайн форматі, так і в офлайн. Фахівців залучатимуть за вимогами учасників.
«Ми плануємо навчання залежно від аудиту потреб, від того, що саме скажуть фермери у своїй анкеті», – відмітила Дар’я Легеза.
Генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Сергій Бойчук додав, що це четвертий проєкт на Вінниччині. Він висловив бажання, щоб цей проєкт був менш формальний, а більш практичний для підприємців.
«Садівництво і ягідництво – це традиційні галузі Хмельниччини. Сьогодні в нашій області під плодово-ягідними насадженнями знаходиться близько 14 тисяч гектарів. З них під ягідними культурами зайнято близько 470 гектарів. Вирощуванням ягідних культур займається всього 8 господарств. Це тільки 10% від загального, адже в основному вирощування ягід зосереджено саме в господарствах населення.
Асортимент різноманітний. Найбільша площа знаходиться під суницею, чорною смородиною та малиною. Але останнім часом набрали популярності вирощування таких культур, як лохина й ожина», – розповіла начальниця відділу агропромислового виробництва Хмельницької ОВА Ванда Сердюк.
У Вінниці знаходитиметься центр для офлайн-навчання. Також буде видаватись навчальний матеріал у різному форматі безкоштовно. А на Закарпатті створять навчальний полігон для практики.
Учасники пресконференції також торкнулись теми практичної реалізації проєкту.
«У нас на Вінниччині зовсім інші умови, ніж на Закарпатті. Й технології, які будуть використовуватись для вирощування полуниці на Закарпатті, на Вінниччині будуть досить різнитись», – зауважив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров.
Директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів відмітив, що в його регіоні ягідництво розвивається, тому навчання для фермерів регіону є важливим.
«З 855 гектарів підприємств 217 гектарів – виключно ягоди, хоча садівництво досить потужно розвивається», – поділився Володимир Стахів.
Проєкт RE:Berry реалізовують, щоб допомогти малому та середньому бізнесу у сфері ягідництва впроваджувати інноваційні технології, природоорієнтовані рішення та сучасні енергоефективні моделі.
Презентацію провели у межах проєкту «Посилене партнерство для сталого відновлення» (EPSR), що фінансується урядом Швеції через Шведське агентство з міжнародної співпраці та розвитку (Sida) та виконується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.