13 жовтня Рада ЄС має ухвалити рішення про перегляд тарифних квот, встановлених для окремих товарних ліній агроекспорту України.
Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це заявила народна депутатка, голова комітету з питань бюджету Роксолана Підласа під час третього щорічного експортного форуму "Український експорт: крізь терни до ЄС", співорганізатором якого виступає "Європейська правда".
"Нові квоти, що будуть встановлені за 21 з 34 експортних позицій (за якими діє квотування. – Ред.) будуть перевищувати максимальні обсяги експорту, які Україна мала за час дії автономних торгівельних преференцій", – повідомила вона.
За словами депутатки, питання перегляду квот буде розглядатися 13 жовтня на засіданні Ради ЄС. "І, як очікуються, це рішення набуде чинності через 15 днів після ухвалення", – додала Підласа.
Про готовність ЄС до такого перегляду заявив і заступник голови представництва ЄС в Україні Гедимінас Навіцкас, який зауважив, що це не він оприлюднив дату ухвалення рішення. "Планується нова угода щодо додаткових квот – і це є ознакою більш преференційного ставлення до України", – підтвердив він.
В уряді раніше вже повідомляли про намір встановити підвищені розміри квот. Торговий представник України Тарас Качка повідомив про деталі оновленої угоди про вільну торгівлю з ЄС, яку погодили наприкінці червня 2025 року.
Йдеться про так звані "нульові тарифні квоти", тобто про обсяги імпорту з України чутливих товарів, для яких діятиме нульове мито, тобто умови вільної торгівлі. Після їхнього перевищення експорт лишається дозволеним, але діють загальні тарифи, як і для інших держав
Тарас Качка деталізував, що для низки видів продукції розмір квот збільшився: мед – на 583,3% від 2021 року, цукор – 500%, оброблений крохмаль – 500%, ячмінна січка та крупа; зернові, оброблені іншим чином – 435,8%, висівки, лузга та залишки – 386%, сухе молоко – 308%, яйця – 300%, солод – 250%, оброблені томати – 250%, перероблені цукрові продукти – 250%, крохмалі – 244%, вершкове масло – 233,3%, овес – 192,5%, кукурудза – 153%, молоко, вершки, згущене молоко – 150%, часник – 150%, інші цукри – 150%, сік яблучний – 150%, продукти з обробленого вершкового масла – 150%, цукрова кукурудза – 150%, манітол-сорбітол – 150%, перероблені зернові продукти – 150%, цукрові сиропи – 135%, м’ясо птиці – 133,3%, пшениця – 130%, етанол – 125%, ячмінь – 122,2%.