Як їсти все і не поправлятися / © www.freepik.com/free-photo
Дотримання суворих дієт зазвичай закінчується емоційними зривами та переїданням. Адже заборона робить жирні, гострі та солодкі страви ще привабливішими. І в результаті виникає замкнене коло з постійних обмежень, зривів та переїдань. Саме тому дієтологи рекомендують дотримуватися простого правила харчування 85/15, яке допоможе вирівняти баланс між «хочу» та «потрібно» у своєму щоденному раціоні. Про це пише ресурс «Радіо Трек».
Це система харчування, за якою 85% страв складається з корисних і поживних продуктів, які підтримують належну роботу організму і забезпечують гарне самопочуття. Це:
бобові, цільнозернові продукти;
оливкова олія та інші корисні жири.
А 15% — це улюблені страви, які не такі корисні для здоров’я та фігури, однак дуже смачні:
Такий підхід до харчування зберігає баланс між здоров’ям і психологічним комфортом. Адже ви не відмовляєтеся від моментів насолоди «забороненими» продуктами, але й не дозволяєте їм зайняти левову частку свого раціону.
Якщо ви їсте тричі на день, це 21 прийом їжі на тиждень, а 15% — це ті три прийоми їжі, коли можна собі дозволити щось із «чорного списку». Наприклад:
шматочок піци у п’ятницю ввечері;
тістечко на святкування дня народження колеги.