Небезпека ультраоброблених продуктів
Нові дослідження свідчать, що ультраоброблені продукти (УПХ) можуть бути смертельно небезпечними. Окрім зв’язку з раком, діабетом та серцевими захворюваннями, вони збільшують ризик передчасної смерті.
Про це повідомило видання Yahoo.
Дослідження показало, що кожні 10% збільшення споживання УПХ підвищують ризик смерті на 3%. Дослідники зазначили, що в США 2018 року через ці продукти померло 124 000 людей віком 30–69 років.
«UPF впливають на здоров’я через високий вміст… натрію, трансжирів і цукру, через зміни в продуктах харчування під час промислового оброблення та використання штучних інгредієнтів, зокрема барвників, штучних ароматизаторів та підсолоджувачів, емульгаторів та багатьох інших добавок і технологічних допоміжних речовин. Таким чином, оцінка смертності від усіх причин, пов’язаних зі споживанням UPF, дозволяє загалом оцінити вплив промислового оброблення харчових продуктів на здоров’я», — заявив дослідник Едуардо Аугусто Фернандес Нільсон.
Ультраоброблені продукти містять штучні добавки, зайві калорії та мінімум корисних речовин. Дослідження свідчать, що їхнє регулярне вживання підвищує ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння та навіть передчасної смерті. Ось чотири найнебезпечніші групи таких продуктів:
Дослідження показало, що особи з найвищим рівнем споживання ультраоброблених жирів (UPF) мали на 4% вищий ризик смерті від будь-яких причин і на 8% вищий ризик смерті від нейродегенеративних захворювань порівняно з тими, хто вживав їх менше.
Нагадаємо, лікарі назвали два овочі, які допомагають тримати цукор у крові в межах норми.