Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Перекладіть цим часник — і він зберігатиметься до самої весни: секрет досвідчених господарів

Перекладіть цим часник — і він зберігатиметься до самої весни: секрет досвідчених господарів
ТСН • 3 переглядів • 1 хв читання

Як правильно зберігати часник / © unsplash.com

Часник важливо не лише вчасно зібрати, також треба забезпечити йому оптимальні умови зберігання, щоб головки не псувалися і залишалися щільними до самої весни. Досвідчені городники поділилися простими, але вкрай ефективними порадами, які допоможуть зберегти урожай без утрат. Про це пише ресурс gordonua.com.

Не поспішайте очищувати. Не струшуйте землю з головок часнику одразу після збирання, також не зрізайте сухе бадилля та луску. Упродовж наступних 5–6 тижнів уся енергія та поживні речовини з гички переходять у головку, роблячи її міцнішою та стійкішою до псування.

Сухість і вентиляція. Після збирання врожаю важливо уникати вологи: часник дуже чутливий до вогкості, тому його не можна зберігати в холодильнику чи в сирих підвалах. Ідеальні умови для зберігання — температура близько +15°C і сухе, добре провітрюване приміщення. Найкраще зберігати часник у сітках, плетених кошиках чи на дерев’яних решітках. Забудьте про пластикові пакети, вони не пропускають повітря, через що часник починає гнити.

Чим перекласти. Щоб уникнути появи цвілі, покладіть між головками часнику гілочки м’яти чи шавлії. Ці рослини виділяють фітонциди — натуральні речовини, які пригнічують розвиток грибкових спор та відлякують трипсів — небезпечних шкідників, що пошкоджують часник та цибулю під час зберігання.

Регулярна перевірка. Раз на кілька тижнів перевіряйте часник і відбирайте м’які чи підгнилі головки. Це дозволить уникнути поширення гнилі на здорові зубчики та зберегти основну частину врожаю.

3