Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Озимий часник виросте розміром з кулак: зробіть це у вересні й отримайте рекордний врожай

Озимий часник виросте розміром з кулак: зробіть це у вересні й отримайте рекордний врожай
Факти • 1 хв читання

Посівний календар вересня передбачає активну підготовку саду та городу до нового сезону. Досвідчені городники сіють на звільнених ділянках сидерати, щоб весною перекопати й мати гарний врожай. Також у вересні необхідно підготувати грядки для посадки озимого часнику.

Городниця з Одеси, яка часто дає поради своїм колегам, зазначає, що часник не любить повторного висаджування на одному й тому самому місці.

Оптимально грядки для часнику зробити на місці, де росли гарбуз, кабачки, огірки або бобові. Ці грядки вже багаті поживними речовинами, необхідними для формування великих і здорових головок.

Важливо обирати сонячне та добре дреноване місце. Ґрунт має бути легким, пухким і нейтральним за кислотністю. Якщо земля щільна, то її слід розпушити, а кислу обробити доломітовим борошном.

Для насичення ґрунту органікою жінка радить висівати швидкорослі сидерати, наприклад олійну редьку, приблизно за місяць до посадки. Це дозволяє не лише покращити структуру ґрунту, а й забезпечити часник необхідними поживними речовинами для інтенсивного росту.

Для посадки потрібно обирати найбільші та здорові головки часнику, які розібрати на окремі зубки.

Перед посадкою їх краще замочити у слабкому розчині марганцівки на 10−12 годин, щоб запобігти розвитку грибкових хвороб і шкідників.

Висаджувати зубки потрібно на відстані приблизно 10 см один від одного в рядку та 20 см між рядами, заглиблюючи на 5−6 см. Після посадки ґрунт бажано злегка ущільнити та замульчувати, щоб зберегти вологу й захистити посіви від бур’янів.

У холодніших регіонах часник висаджують у вересні, а там, де тепло — на початку жовтня. Температура повітря повинна бути 7−11 градусів. Посадка часнику у теплі дні призведе до його передчасного проростання і втрат урожаю.

Раніше городниця з Одеси порадила, як правильно зберігати врожай часнику, щоб він долежав до весни й був свіжим.