За інформацією завідувача Чорноморського відділу ІРГЕМО Сергія Хуторного, блакитний краб, що є природним мешканцем західної частини Атлантичного океану, справді фіксується в акваторії Чорного моря, проте не вперше.
Станом на сьогодні офіційно підтверджено знахідки понад 30 особин біля різних чорноморських берегів, з яких близько 15 – в українських водах. Поодинокі знахідки цього виду реєструються вже протягом кількох років, що свідчить про його поступову, але не масову появу.
Минулого року вченими було зафіксовано самку блакитного краба з майже 1,5 млн ікринок, проте їхнє виживання в умовах Чорного моря, що має відносно низьку солоність, обмежене через складний багатостадійний розвиток.
Науковці Інституту рибного господарства запевняють, що цей вид поки що не становить загрози для місцевої фауни.
М’ясо блакитного краба вважається делікатесом – воно ніжне, солодкувате і дієтичне. Особливо цінуються самки з ікрою, а також м’ясо з клешень. У США щорічно виловлюють десятки тисяч тонн, а ліцензії отримують понад 4500 компаній.
Нещодавно в нацпарку «Тузловські лимани» на берег викинуло десятки тисяч крабів-плавунців. Серед викинутих особин багато самок з ікрою. Причиною стало природне явище апвелінг – підйом холодних глибинних вод на поверхню.