Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Небезпека, про яку ви не знали: чому не можна купувати розрізані кавуни і дині

Небезпека, про яку ви не знали: чому не можна купувати розрізані кавуни і дині
Zaxid.net • 5 переглядів • 1 хв читання

Влітку багатьом хочеться поласувати кавуном чи динею, та іноді вони доволі великі. Їх і нести важко, і спожити за один раз неможливо. Тож нині на прилавках магазинів і ринків доволі часто можна побачити розрізані навпіл плоди, закриті харчовою плівкою. І люди спокійно їх купують. Та чи безпечно їсти такі плоди?

Рай для мікробів. «Після розрізання солодка м’якоть швидко стає ідеальним середовищем для бактерій – сальмонел, кишкової палички та інших. Особливо якщо плід зберігається без холодильника під палючим сонцем», – каже завідувачка відділу безпеки середовища життєдіяльності Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб Оксана Скоробогачлікарка.

Сумнівна чистота. Часто на ринках просто немає умов для миття рук і дезінфекції ножів. Уявіть, що кавуни розрізали одним і тим самим ножем десятки разів. Пил, комахи й бактерії роблять свою справу.

Ніхто не гарантує безпеки. Ви не знаєте, чи помили кавун і ніж перед розрізанням, чи дотримується продавець елементарної гігієни.

Підвищений ризик нітратів. Продавці розрізають кавуни навпіл не тільки тоді, коли плоди дуже великі. Так роблять іноді ще й у тих випадках, коли хочуть показати його яскраву м’якоть. Але такий «красень» з яскравим гладеньким зрізом може містити небезпечну кількість нітратів. Це особливо шкідливо для дітей.

Цей матеріал не містить медичних порад або порад щодо лікування і повністю відповідає актуальним науковим дослідженням. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, зверніться, будь ласка, до лікаря.

5