Після заварювання кави залишається волога та ароматна маса, яка має абразивні та абсорбуючі властивості. Це робить її натуральним засобом для чищення, освіжувачем і навіть засобом для видалення жиру. Важливо, що кавова гуща безкоштовна, біорозкладна та безпечна для вашого здоров'я, пише Zielony Ogrodek.
У холодильнику можуть легко утворюватися неприємні запахи, особливо під час зберігання цибулі, сирів або залишків їжі. Суха кавова гуща тут стане в нагоді. Вона поглинає вологу та запахи, діючи подібно до активованого вугілля. Просто насипте її в невелику ємність і поставте на одну з полиць. Однак її потрібно регулярно замінювати — кожні 1−2 тижні — після цього часу вона перестає працювати і навіть може виникнути неприємний запах.
Кавова гуща трохи абразивна, що робить її хорошим натуральним засобом для очищення брудних каструль, сковорідок та обробних дошок. Ви можете нанести її на губку або безпосередньо на брудну поверхню та обережно потерти.
Цей метод не підходить для делікатних і пористих поверхонь, таких як тефлон або світлий мармур, оскільки гуща може залишити плями або подряпини.
Засохлий жир на плиті або стільниці може бути неприємним, але кавова гуща може його розщеплювати завдяки своїм натуральним оліям та зернистій структурі.
При змішуванні з невеликою кількістю води гуща утворює пасту, яку можна використовувати як екологічно чистий знежирювач. Після цього ретельно промийте поверхню, оскільки гуща може залишати коричневий осад.
Щоб запобігти появі цвілі та забезпечити належне виконання її функції, її необхідно правильно підготувати. Відразу після заварювання вона волога та тепла — ідеальні умови для грибків та бактерій. Тому розкладіть її тонким шаром на папері або тарілці та залиште сушитися в сухому місці (наприклад, на підвіконні).
Ви також можете використовувати духовку або дегідратор для овочів, але слідкуйте за гущею — вона легко пригорає.
Після висихання зберігайте її в щільно закритій банці або коробці, подалі від вологи.
Не викидайте кавову гущу — висушіть її та використовуйте на кухні. Суху кавову гущу можна використовувати протягом кількох тижнів, за умови, що вона не набуде затхлого запаху або зміни кольору.
Проте нагадаємо, що досвідчені сантехніки радять не викидати кавову гущу у каналізацію.