Алкоголь / © Associated Press
Ви випили лише один бокал червоного вина — і вже відчуваєте сильне серцебиття, червоніє обличчя, а на ранок — справжні симптоми похмілля? Це може бути не просто реакція на алкоголь, а ознака серйозної алергічної чутливості до складників напою.
Професор університетського медцентру Геттінгена (Німеччина) Томас Фукс пояснює: справжня алергія на алкоголь зустрічається рідко, однак значно частіше трапляється непереносимість або проблеми з розщепленням гістаміну, який міститься, зокрема, в червоних винах.
– Такі люди часто реагують і на ковбаси, сири, консервовану рибу — продукти, багаті на гістамін, — зазначає Фукс. Серед симптомів — закладеність носа, головний біль, серцебиття, припливи жару.
Окрім цього, небажану реакцію можуть викликати сульфіти (додаються до вин для збереження) та хміль у пиві. Саме алкоголь посилює чутливість організму, й навіть їжа, яка зазвичай не викликала алергії, раптом може стати небезпечною.
– Наприклад, птах чи м’ясо, які зазвичай людина переносить добре, можуть спричинити реакцію, якщо поєднані зі спиртним, — попереджає професор.
Найнебезпечніший варіант — це анафілактичний шок після мінімальної дози алкоголю. У таких випадках потрібна негайна медична допомога.
Нагадаємо, видання Psychology Today розповіло, чому після вечірки людина може не пам’ятати, що вона робила, коли була п’яна. Це явище називається алкогольним затьмаренням пам’яті. Воно означає не втрату свідомості, а саме знищення спогадів.