Коротко
На Вінниччині у жінки виявили паразита після повернення з Таїланду. За словами лікарів, вона могла заразитися через вживання місцевих страв із сирої яловичини. Бичачий ціп’як – це паразит, який може досягати значних розмірів і передається через недостатньо термічно оброблене м'ясо. Важливо дотримуватися правил гігієни та ретельно готувати м'ясо для запобігання зараженню.
На Вінниччині у жінки, яка нещодавно повернулася з Таїланду, виявили рідкісного паразита — бичачого ціп’яка. Наразі вона отримує необхідне лікування, хоч процес одужання може бути довгим.
Про це повідомляє «Вежа» з посиланням на допис Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (ОЦКПХ).
Завідувачка лабораторії Жанна Маріянко каже, що пацієнтка звернулася зі скаргами на дивні «пластинки». Вони виділялися з організму навіть під час сну. Аналіз підтвердив – це були фрагменти паразита.
Жінка розповіла, що під час подорожі куштувала місцеві страви з сирої яловичини, зокрема «Тар-Тар». Ймовірно це і стало причиною зараження.
Крім цього, пацієнтка відчувала головний біль, слабкість і загальне нездужання.
Бичачий ціп’як — паразит, який може виростати до 12 метрів завдовжки. Він передається людині через недостатньо термічно оброблене м’ясо яловичини, в якому були личинки. Ця хвороба не передається від людини до людини.
Теніаринхоз поширений повсюдно, особливо широко — у країнах Африки, Близького Сходу, Центральної та Південної Азії, Південної Америки. Реєструється й в Україні, але нечасто. Належить до числа чотирьох гельмінтозів (в Україні), при яких збудника може помітити у себе сам пацієнт. У деяких країнах хвороба трапляється вкрай рідко через особливості харчування людини — наприклад в Індії через вірування індуїстів: корова – священна тварина, м’ясо якої в їжу практично не вживають.
Велика рогата худоба – це проміжний «хазяїн» паразита, тобто джерело інвазії. Яйця або зрілі проглотиди (окремі сегменти тіла гельмінта) потрапляють у зовнішнє середовище з фекаліями людини. Їх ковтає велика рогата худоба, що пасеться на забруднених пасовищах. У кишківнику тварини з яєць виходять личинки (онкосфери), які проникають у кров і мігрують у м’язи, де утворюються цистицерки (личинкові форми) – фінозне м’ясо (так називають продукт, що містить личинки (фіни) бичачого або свинячого ціп’яка).
Для цього необхідно дотримуватись простих правил:
– Ретельно готуйте м’ясо. Вживайте в їжу лише добре просмажене або проварене м’ясо.
– Купуйте м’ясо лише в перевірених місцях, де є ветеринарний контроль.
– Дотримуйтеся особистої гігієни: мийте руки після туалету і перед їдою.
– Не забруднюйте місця випасання худоби нечистотами.
Якщо є підозри на наявність паразитів (біль у животі, схуднення, алергія), негайно зверніться до лікаря для діагностики та лікування.
Дослідження на гельмінти, кишкові найпростіші (цисти лямблій) та визначення видової приналежності паразитів проводяться в паразитологічній лабораторії Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб (м. Вінниця, вул. Малиновського, 11).
Графік роботи паразитологічної лабораторії:
Понеділок – п’ятниця (9:00 – 17:12) і перерва (13:00 – 13:30). Вихідні дні: субота і неділя.
У Вінниці сформували чергу на капремонти в житловому секторі