Loqal – новинний агрегатор Loqal
Ложка масла щодня — і ризик діабету різко знижується: вчені приголомшили висновком
Новини

Ложка масла щодня — і ризик діабету різко знижується: вчені приголомшили висновком

ТСН • 1 переглядів • 1 хв читання

Ложка масла щодня — і ризик діабету різко знижується. / © Pixabay

Нове масштабне дослідження Бостонського університету змусило вчених переглянути десятиліттями усталені уявлення про роль тваринних жирів у розвитку діабету та серцево-судинних захворювань.

Згідно з опублікованими у European Journal of Clinical Nutrition результатами, вживання щонайменше 5 грамів вершкового масла на день (приблизно одна чайна ложка) зменшує ризик розвитку діабету 2 типу на 31%. А саме це захворювання є однією з головних причин інфарктів та інсультів.

Крім того, вершкове масло, за даними дослідження, сприяє підвищенню рівня “хорошого” холестерину (HDL) та зменшує концентрацію шкідливих жирів, які спричиняють закупорку судин.

Ці висновки суперечать медичним рекомендаціям, які сформувалися ще з 1960-х років — саме тоді насичені жири з молочних продуктів вперше пов’язали з хворобами серця.

З іншого боку, продукти, які десятиліттями вважалися “здоровою” альтернативою — маргарини, навпаки, підвищили ризик діабету більш ніж на 40% та серцевих захворювань — на 30%. Дослідники вважають, що причиною цьому — трансжири, які з 1970-х років активно використовувались у виробництві маргарину.

У дослідженні протягом кількох десятків років брали участь близько 2500 людей віком від 30 років. Спостереження за харчовими звичками та станом здоров’я дозволили дослідникам зробити висновок: невеликі, але регулярні порції вершкового масла — корисніші, ніж вважалося раніше.

На що ще звертати увагу у щоденному раціоні:

Фрукти та овочі: мінімум 5 різних порцій на день.

Клітковина: 30 г на день (еквівалент 2 скибок цільнозернового хліба, 2 печива з вівсяного борошна, 1 велика печена картоплина зі шкіркою).

Крохмалисті вуглеводи: основа страв — хліб, рис, макарони, картопля (краще цільнозернові).

Білки: бобові, яйця, риба, м’ясо (2 порції риби щотижня, одна з них — жирна).

Молочні продукти або замінники — з низьким вмістом жиру та цукру.

Ненасичені жири (оливкова, рапсова олія) — у невеликих кількостях.

Сіль і насичені жири: до 6 г солі й не більше 20–30 г насичених жирів на день.

1