Коли мова йде про малину, лохину і ожину – це не лише смачно, а й корисно, бо ці ягоди є джерелом цінних для здоров’я речовин. Дієтолог Андрій Маковецький рекомендує у сезон з’їдати по 100-150 г ягід 3-5 разів на тиждень. Це дозволить поповнити організм вітамінами та мінералами і знизити ризик багатьох захворювань.
1. Багаті на антиоксиданти. Малина, лохина (борівка) та ожина багаті антоціанами – пігментами, які захищають клітини від старіння, зменшують запалення та знижують ризик серцево-судинних захворювань.
2. Мають низький глікемічний індекс. Це робить їх безпечними для людей з інсулінорезистентністю та діабетом (у помірних порціях). Вони не викликають різкого підвищення рівня цукру в крові.
3. Джерело клітковини. 100 г малини містить до 7 г харчових волокон. Це покращує травлення, регулює апетит, сприяє м’якому очищенню кишківника.
4. Багаті на вітаміни та мінерали:
Дієтолог радить не пропустити ягідний сезон і з’їдати 100-150 г ягід 3-5 разів на тиждень.
Йогуртовий боул із лохиною і малиною
В миску викладіть йогурт, додайте ягоди, посипте горішками й чіа. За бажанням додайте трішки меду – і насолоджуйтесь на сніданок чи перекус.
Салат із шпинатом, ожиною та фетою
Викладіть на тарілку шпинат, додайте ожину, крихти фети та подрібнені горіхи. Збризніть олією та бальзаміком. Подавайте як легку закуску або гарнір.
Чіа-пудинг з малиною та лохиною
Змішайте чіа з молоком і підсолоджувачем і поставте в холодильник на 4-6 год або на ніч. Перед подачею додайте свіжі ягоди.
Цей матеріал не містить медичних порад або порад щодо лікування і повністю відповідає актуальним науковим дослідженням. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, зверніться, будь ласка, до лікаря.