Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Коли копати буряк і моркву, щоб не згнили взимку — названо точні дати

Коли копати буряк і моркву, щоб не згнили взимку — названо точні дати
Факти • 1 хв читання

Українські городники готуються до збору моркви та буряка. Щоб отримати соковиті та солодкі коренеплоди, важливо знати, як правильно визначити ідеальний час для їх викопування.

Досвідчена садівниця з Одеси поділилася секретами, як визначити ідеальний час для збору врожаю буряка та моркви, орієнтуючись на візуальні ознаки та місячний календар.

• Жовтіння та підсихання нижнього листя. • Коренеплід має темно-червоний колір, щільну структуру і важить 300−400 грамів.

Важливо встигнути зібрати врожай до перших заморозків, оскільки буряк чутливий до холоду.

• Починає жовтіти нижнє бадилля. • На коренеплоді з'являються тріщини. • Насичений колір і гладка поверхня.

Занадто довга затримка зі збиранням може призвести до огрубіння моркви та втрати смакових якостей.

Поради щодо збору та зберігання:

Після викопування овочі необхідно одразу очистити від бадилля та просушити в тіні. Зберігати краще в прохолодному, сухому приміщенні з вентиляцією. У південних регіонах моркву можна залишити на зиму в ґрунті, накривши її соломою та гілками, і збирати свіжою навесні.

Оптимальні дати для збору за місячним календарем:

• Вересень: 13, 14, 17, 18 та перша половина 19 числа. • Жовтень: 10, 11, друга половина 14, 15, 16 числа.

Раніше «ФАКТИ» писали, які рослини краще посадити після викопування цибулі.