У літній період ризик підхопити кишкову інфекцію в Україні суттєво зростає / © Unsplash
Від початку року в Україні зафіксовано майже 25 тисяч випадків кишкових інфекцій. Основні причини зараження — недоброякісна їжа, забруднена вода, порушення гігієни та купання в непридатних для цього водоймах.
Про це йдеться у матеріалі «РБК-Україна».
Гострі кишкові інфекції викликають різні мікроорганізми:
бактерії: сальмонела, кишкова паличка, шигела, стафілокок, клебсієла, кампілобактер, протей;
віруси: ротавіруси, аденовіруси, ентеровіруси, норовірус;
Найчастіше інфекції передаються через:
споживання заражених продуктів (особливо м’яса, яєць, молочних виробів без належної обробки);
контакт із забрудненими предметами побуту;
купання у водоймах із сумнівною чистотою.
Типовими проявами кишкових інфекцій є:
ознаки зневоднення (особливо небезпечне для дітей і літніх людей).
Втрати рідини при кишкових інфекціях можуть призвести до серйозних ускладнень: погіршення роботи серця, нирок, мозку. Основні ознаки зневоднення:
У важких випадках можливі судоми, непритомність і ниркова недостатність.
При перших симптомах варто звернутися до лікаря. До постановки діагнозу слід:
пити багато рідини (краще — спеціальні регідратаційні розчини);
дотримуватися щадного раціону (виключити смажене, жирне, сирі овочі та фрукти).
Антибіотики або інші препарати призначаються лише після аналізів.
Щоб мінімізувати ризик, дотримуйтеся простих правил:
мийте руки після вулиці, туалету, перед їжею;
уникайте сирих або недостатньо оброблених продуктів;
зберігайте їжу за температурного режиму;
не купайтеся у водоймах, які не мають дозволу на використання;
не ковтайте воду під час купання;
користуйтеся окремими ножами та дошками для сирого м’яса;
регулярно дезінфікуйте поверхні на кухні.
Нагадаємо про масове отруєння в закладі ресторатора Міші Кацуріна у Львові. Там через спалах кишкової інфекції у людей, яких госпіталізували, виявили бактерію Salmonella enteriditis, що викликає кишкові інфекції. А під час епідеміологічного розслідування фахівці Держпродспоживслужби виявили низку порушень чинного законодавства.
Зокрема, персонал порушував правила миття посуду: інвентар кондитерського цеху мився разом з інвентарем м’ясного та овочевого цехів у підвальному приміщенні, повідомили експерти.
Раніше у Полтаві масово отруїлись майже 30 студентів. Там теж зареєстрували спалах гострої кишкової інфекції.
Сік чи кислота: на Закарпатті дівчина опинилась в реанімації після ковтка напою у кафе
Масове отруєння в одеському ліцеї: 46 курсантів госпіталізували до лікарні
Масове отруєння у Києві: на Подолі закрили піцерію, яка пропонувала відвідувачам неякісну їжу