Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Кавун по-одеськи: скільки коштує, як обрати, і кому не варто їсти

Кавун по-одеськи: скільки коштує, як обрати, і кому не варто їсти
Одеське Життя • 1 хв читання

В Одесі – справжній фестиваль кавунів. Величезні, що дражнять яскравим цукровим м’якушем, вони заполонили ринки міста.

Везуть кавуни з Ізмаїла, Овідіополя, Кілії… А продавець «кавказької національності», який пропонує глянцевих тонкошкірих красенів, запевняв, що вони родом з Миколаївської області біля Херсона. Ціна – 16 гривень за кілограм. Завісив такий апетитний велетень на 76 гривень.

Ціни на кавуни різні: від 12 до 22 гривень. Можна купити і по 10 – при купівлі від трьох штук за раз.

Рекордсмен цін – невеликий, з майже сливовою шкіркою і жовтою м’якоттю: 25 гривень за кілограм. Продавець розповів, що це гібрид дикого та культурного кавуна, вирощують його «в Одесі». А покупці, які вже встигли спробувати, підтвердили, що він дуже солодкий.

Колись продавці кавунів за бажанням покупців беззаперечно давали їх спробувати. Гострим ножем робили професійний трикутний розріз і пропонували ласий шматочок. Сьогодні ця практика, здається, відійшла у минуле. А пробувати вже розрізаний кавун, який невідомо скільки простояв на сонці, приваблюючи безліч мух, бажаючих, фактично, немає.

Загалом – помилитися у виборі майже неможливо. Тож, визначайтеся з покупкою та насолоджуйтеся святом літа. 

Кавуни приблизно на 90% складаються з води. Тому в спеку – це просто необхідний продукт. Дуже корисно, наприклад, з’їсти соковитий шматок кавуна після пляжу.

До того ж величезна «ягідка» – джерело вітамінів і мінералів, необхідних для уповільнення процесів старіння і навіть для збереження гостроти зору.

Лікарі запевняють, що кавун зміцнює здоров’я серця, зменшує ризик захворювання на рак та знижує рівень «поганого» холестерину. А на довершення – містить харчові волокна, що допомагають нормалізувати роботу кишківника.

– Крім того, вітаміни, що містяться в кавуні, незамінні для збереження краси і молодості шкіри, – запевняє терапевт Віталій Ясинський. – Тому можна рекомендувати кавун і як косметичний засіб – як зовнішній, так і внутрішній. 

Ласувати кавуном найкраще на голодний шлунок. Його поєднання з іншими продуктами може викликати бродіння в кишківнику та дискомфорт в животі, застерігає Віталій Ясинський.

Якщо їсти кавун в помірних кількостях, неприємних сюрпризів побоюватися не варто. Добова норма для дорослого – 500 грамів. І перевищувати її не рекомендується. Стиглий кавун містить клітковину. При переїданні вона розбухає в шлунку та розтягує його стінки – з усіма подальшими неприємними наслідками.

У літрі кавунової м’якоті міститься приблизно 60 грамів цукру. Тому людям, хворим на діабет, треба вживати його помірно – щоб не спровокувати загострення хвороби.

Не треба зловживати кавуном вагітним жінкам – це може призвести до надмірного навантаження на нирки.

Ще одна група ризику – люди із захворюваннями сечостатевої системи. Особливо якщо ці хвороби ускладнені наявністю каменів у нирках. Кавун може спричинити їхнє відходження.

І, нарешті, – кавуном можна отруїтися. Причина – бактеріальні збудники. Йдеться насамперед про пошкоджені, надрізані кавуни.

– Ніколи не купуйте розрізаний кавун, навіть під плівкою, – радить дама на Привозі. – Він же наче губка все вбирає. А чи чисті руки у продавця, що за плівка, що в повітрі літає?

Але в першу чергу причину отруєння кавуном пов’язують із перевищенням в ньому вмісту нітратів.  

Під час визрівання кавунів нітрати додаються в грунт. За дотримання агротехнології вони візьмуть рівно стільки, скільки потрібно для зростання. І до кінця дозрівання в кавунах нітратів вже не буде. Але недобросовісні фермери, щоб кавун ріс швидше, додають надмірну кількість добрив. Це й призводить до їх накопичення.

Також підвищений рівень нітратів може міститись в недозрілих кавунах. Більше всього вони накопичуються у незабарвленій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки, в самій шкірці та біля хвостика.

Тому корисніше та безпечніше їсти кавун в період збору врожаю – у серпні-вересні.

Звичайно, запитувати про наявність у кавуні нітратів його продавця, щонайменше, наївно. Тому на цю тему краще проконсультуватися у досвідчених покупців.

– Цей не беріть, – застерігає, судячи з усього, завсідник Привозу, який знається на кавунах. – Написано, що він з Херсона, і важить, щонайменше, кілограмів 15. А херсонські кавуни ніколи не виростають більше 10 кілограмів. Отже, нітратів у ньому дуже багато. А якщо кавун розрізаний – дивіться, чи є в ньому порожнечі. Є – значить брати не можна. Порожнечі теж від нітратів.

Віталій Ясинський радить для перевірки кавуна на нітрати скористатися портативним нітрат-тестером. Правда, коштує такий прилад приблизно 5000-8000 гривень. Тому більшість споживачів, які не впевнені в якості вже придбаного кавуна, користуються народними методами.

На високий вміст нітратів вказують:

Крім того, фахівці рекомендують м’якоть з середини кавуна розбавити в половині склянки кип’яченої води. Якщо побачите помутніння – вміст нітратів не перевищує норму. Червонуватий відтінок говорить про їх надлишок – такий кавун краще не їсти.

Кавун – джерело вітамінів і мікроелементів, які містяться в його м’якоті в легкозасвоюваній формі. Отже, для розвитку юного організму цей продукт дуже корисний. Кавун чудово втамовує спрагу. Тому в спекотні дні він допоможе знизити ризик теплового удару та зневоднення у дитини.

Разом з тим, сечогінна та проносна дія кавуна у дітей проявляється набагато більшою мірою, ніж у дорослих. Тому дієтологи рекомендують давати його малюкам не молодшим півтора року, починаючи з 30-50 г на добу. Така порція – розміром з кулачок дитини.

Малюкам краще давати серцевину – нітрати накопичуються ближче до шкірки. В разі, коли розрізаний кавун постояв у холодильнику кілька годин, перед тим, як запропонувати його дитині, зріжте з м’якоті шар в 0,5 сантиметрів.  

Якщо перший досвід пройде нормально, кількість кавуна в раціоні дитини поступово можна збільшувати. З трьох-шести років дитяча порція може становити до 150 грамів.

Найголовніше – не забувати видаляти з кавуна всі кісточки. Малюк може ними вдавитися.