Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Яловичина vs курятина: вчені нарешті вияснили, що корисніше для здоров’я — виявляється є нюанс

Яловичина vs курятина: вчені нарешті вияснили, що корисніше для здоров’я — виявляється є нюанс
ТСН • 12 переглядів • 1 хв читання

Яке м’ясо для людини найкорисніше: яловичина чи курятина / © unsplash.com

Іспанські вчені вивчали, як впливає курятина та яловичина на склад корисних бактерій у кишківнику — мікробіом, який тісно пов’язаний із роботою мозку. Для цього вони залучили 16 здорових молодих людей віком від 18 до 22 років. Учасники випадково були розподілені на дві групи і протягом 8 тижнів дотримувалися різних дієт.

Одна група їла яловичину породи Піренаїка — м’ясо, багате на калій, цинк і вітаміни групи B, — тричі на тиждень. Друга група отримувала курятину.

М’ясо готували традиційними способами: смажили, тушкували і запікали. Харчова цінність обох раціонів, з урахуванням білків і жирів, була однаковою.

Після закінчення дієти учасники протягом п’яти тижнів поверталися до свого звичайного харчування. Зразки калу збирали на початку і наприкінці кожного етапу, щоб проаналізувати зміни в мікробіомі.

Дієта з курятиною призводила до зменшення різноманітності корисних бактерій і збільшення кількості шкідливих мікроорганізмів;

Вживання яловичини сприяло зростанню числа бактерій роду Blautia, які відіграють захисну роль для слизової кишківника;

Курятина також негативно впливала на засвоєння глюкози та знижувала виробництво амінокислот.

Автори дослідження підкреслюють, що додавання пісного червоного м’яса, як-от яловичини, у збалансований раціон може не лише покращити стан мікробіому кишківника, а й позитивно впливати на загальний стан здоров’я.

Автори дослідження визнають, що воно має певні обмеження — зокрема, дані про харчування учасників базувалися на їхніх власних звітах, що може впливати на точність результатів.

До того ж, раніше італійські вчені виявили, що споживання понад 300 грамів курятини на тиждень (приблизно 4 порції) подвоює ризик смерті від 11 різних видів раку, серед яких і рак шлунка.

Поки що неможливо точно сказати, що саме спричиняє цей підвищений ризик — можливо, це пов’язано з високою температурою приготування або з кормом, яким годують птицю, зазначають дослідники.

Водночас Cancer Research UK наголошує, що близько 21% випадків раку кишківника викликані вживанням червоного або обробленого м’яса, і це частково пояснюється утворенням шкідливих хімічних сполук під час їхньої оброблення або приготування.

За даними Національної служби охорони здоров’я Великобританії (NHS), м’ясо є важливим джерелом білка, необхідного для розвитку м’язів і виробництва гормонів, а також містить вітамін B12, який підтримує роботу нервової системи.

Водночас NHS радить обмежити споживання червоного м’яса до 70 грамів на день — це приблизно дві тонкі скибочки ростбіфа замість звичних 90 грамів. Такий помірний підхід допоможе знизити потенційні ризики для здоров’я, не позбавляючи організм корисних речовин.

Ця стаття має винятково інформаційний характер і не є закликом до будь-яких дій або рекомендацій щодо змін у харчуванні. Перед внесенням будь-яких змін у свій раціон обов’язково проконсультуйтеся з лікарем або фахівцем.

12