Класичне варення з цілими ягодами
Варення з полуниці з цілими ягодами — це чудовий спосіб зберегти і насолодитися свіжими полуничними ягодами протягом усього року.
800-900 г цукру (можна зменшити або збільшити кількість цукру залежно від вашого смаку),
2 столові ложки лимонного соку або сік пів лимона.
Почніть з підготовки полуниці. Добре промийте ягоди в холодній воді та відберіть неушкоджені.
Вимиті ягоди розкладіть на паперовому рушнику, просушіть їх.
Викладаємо ягоди у місткість з товстим дном шарами, пересипаючи кожен шар цукром. Залишаємо так полуницю на 8 годин, можна на ніч, щоб вона увібрала у себе цукор, що допоможе ягодам залишитися цілими.
Місткість з ягодами ставимо на середній вогонь і, обережно помішуючи, чекаємо до повного розчинення цукру. Щоб зберігся гарний колір, а аромат був насиченим, додаємо сік лимона.
Збільшуємо вогонь до максимального, доводимо суміш до кипіння, кип’ятимо хвилин 10, після цього прибираємо з плити.
Перевіряємо, чи готове варення. Для цього наливаємо на блюдце трохи варення Якщо після охолодження воно не буде розтікатися, варення готове. Якщо розтікатиметься, його потрібно проварити ще 5 хвилин і знову перевірити. Повторювати кип’ятіння потрібно до отримання потрібної консистенції.
Готове варення розкласти в теплі стерилізовані банки та закрити.
Секрет приготування відомої «п’ятихвилинки» з полуниці у довгому настоюванні у власному соку. Тому, хоча полуниця за цим способом вариться п’ять хвилин, готується варення довго.
Промиту та просушену полуницю пересипати цукром, залишити на ніч, настоюватись у власному соку з цукром.
Наступного дня варити варення до розчинення цукру на повільному вогні. Прокип’ятити 5 хвилин на сильному вогні
Настоювати варення протягом 24 години.
Кип’ятити протягом 5 хвилин та настоювання, повторити так 2-3 рази.