Loqal – новинний агрегатор Loqal
Як за лічені хвилини позбутися липкого нальоту на кришках каструль: корисні поради
Новини

Як за лічені хвилини позбутися липкого нальоту на кришках каструль: корисні поради

ТСН • 0 переглядів • 1 хв читання

Як швидко почистити кришки каструль від нальоту / © Фото з відкритих джерел

Жир, що накопичується на поверхні посуду, не лише псує його зовнішній вигляд, а й створює сприятливе середовище для розмноження бактерій. Досить часто звичайні методи чищення із застосуванням губок і мийних хімічних засобів виявляються малоефективними. Втім, засмучуватися не варто, адже є простий екологічний метод, що дає змогу швидко й ефективно відновити бездоганну чистоту кришок.

Спочатку необхідно зрозуміти причини появи та стійкості жирових забруднень. Справа в тому, що під дією високої температури жир проникає в мікротріщини посуду, а під час охолодження кристалізується, формуючи міцну плівку. А миття холодною водою лише посилює проблему, закріплюючи забруднення.

До того ж, деякі помилки у догляді сприяють появі липкого нальоту. Адже різні типи кришок — скляні, силіконові, металеві, треба чистити різними засобами. Також варто уникати одночасного застосування соди й оцту чи абразивних засобів, які є причиною появи подряпин та мікротріщин на поверхні посуду.

Причини стійкості жирового нальоту.

Температура. Під час нагрівання жир проникає глибоко в мікротріщини металевих і пластикових поверхонь.

Структурні зміни. Після охолодження жир кристалізується, утворюючи міцну липку плівку.

Помилки в догляді. Не можна мити посуд холодною водою, бо це лише сприятиме зміцненню жирної плівки.

Цим методом чищення посуду користувалися ще наші бабусі, тому його можна вважати професійним, бо він пройшов випробування часом. Все, що для цього потрібно, це гаряча вода й сода.

Спочатку треба підготувати необхідні складники: 2 столові ложки харчової соди, 500 мл окропу та кухонні щипці для безпечної роботи з гарячими предметами.

Рівномірно розподіліть соду по забрудненій поверхні кришки.

Обережно полийте окропом, щоб викликати активну реакцію з утворенням піни.

Зачекайте 30 секунд, щоб засіб відпрацював.

Акуратно видаліть жир, що розчинився, і залишки соди паперовим рушником.

Під дією гарячої води сода розчиняє жирну плівку, тому її досить легко видалити після такої процедури.

Скляні кришки. Щоб почистити такий тип кришок, треба посипати поверхню сіллю та натерти половинкою лимона. Це допоможе швидко й ефективно усунути жир, плями та тьмяність.

Пластикові кришки. Їх треба помістити в морозилку на 15 хвилин, а потім почистити жир жорсткою губкою чи щіткою. Після заморожування жирові відкладення стають крихкими, тому легко видаляються.

Металеві кришки. Замочіть кришки у розчині з оцту й води у пропорції 1:1 на 10 хвилин. Цього часу вистачить для того, щоб жирний наліт та іржа зійшли, як і не було.

0