Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Як у Переймі обрядову кашу готували та всіх перехожих частували

Як у Переймі обрядову кашу готували та всіх перехожих частували
Одеське Життя • 1 хв читання

–  Кожне село Балтщини має свою улюблену кашу, але готують її по-різному. Рецепт весільної каші нашого села свято бережемо та передаємо наступним поколінням. У нас цю кашу готують на різні оказії: весілля, хрестини, родини, іменини, похорони, на обіди, – розповіла директорка сільського клубу Ольга Міхполь.

Обрядова каша села Перейма Балтської громади має свою давню історію. Як тут стверджують, рецепт обрядової каші з давніх-давен передавався з покоління в покоління. З часом, в залежності від статків населення, для її приготування додавалися нові інгредієнти, які покращували смаки та якість каші. Перейм’яни сподіваються, що колись і їхня обрядова каша посяде своє гідне місце серед об’єктів культурної нематеріальної спадщини.

У підготовці інгредієнтів страви взяв активну участь гурт «Перейм’яночка» на чолі з художнім керівником Станіславом Голімбієвским.

Шеф-кухаркою була Анастасія Голімбієвська – відома у селі господиня, яка має величезний досвід з приготування цієї традиційної страви. Наповнюючи двадцятилітровий казан компонентами, кухарка ділилася рецептом, розказуючи, що за чим додавати та скільки готувати. Рецептом з «Одеським життям» поділилася – ми обов’язково його опублікуємо у найближчих публікаціях.

Ви також можете дізнатися: Ідеальний рецепт «Білої каші» з міста Кодима в Одеській області

– Традиційна каша готується із пшона та рису і має високу поживну цінність. Тому вона була особливою, та й залишається й донині, під час весіль, на свята та інші події. Раніше цю страву не готували щодня, бо її приготування вимагає значного часу та зусиль. Однак сьогодні кашу можуть готувати для щоденного вжитку, якщо хочуть побалувати своїх рідних, – розповідає Анастасія Голімбієвська.

Каша готувалась за давньою традицією. Тож вариво супроводжувалось співом, жартами, приказками та добрими побажаннями. Адже це, як тут запевняють, сприяє достатку та щастю. Отже позитивна енергія передавалась зернам і, за повір’ям, ставала побажанням щедроліття, сімейного щастя, здоров’я.